KezdőlapAgrárvilágÁllatNe mentsd meg, nem igényli!

Ne mentsd meg, nem igényli!

A jó idő, a napsütés sok embert túrázásra csábít.  Viszont ilyenkor a legaktuálisabb a kisebb-nagyobb vadak fialása, borjazása, tojásból kikelése is. Óhatatlanul is bele-bele botlik az ember egy kis őzikébe, apróbb vadmalacokba, kisnyulakba, esetleg a földön ugráló, repülni tanuló kismadarakba, bóklászó süni apróságokba.  Borzasztóan aranyosak és az ember szívesen megdédelgetné, megsimogatná őket.

Roppant sajnálja, hogy egyedül vannak. Persze életbe lép a védelmező ösztöne is, megmentené, hazavinné őket azonnal, hiszen olyan elesettek, védtelenek. Viszont ez nem túl jó ötlet a vad szempontjából!

Nem szabad hozzányúlni egyik aprósághoz sem, akármilyen elesettnek, egyedül lévőnek is tűnik! Sajnos ezzel a tettünkkel ítéljük örökre egyedüllétre, akár pusztulásra is, mert az őzsuta, ha megérzi az ember illatát, bizony otthagyja a kicsinyét véglegesen. Ez alól nem kivételek sem a vadmalacok, sem a nyulak, sem a madarak, sem egyéb vadállatok sem. Egyik apróság sincs egyedül, elveszve, hanem a szülő eleségért ment, táplálkozik, az itatónál van vagy épp azért menekült el, mert ezzel szeretné az arra járó ember figyelmét elterelni a kicsinyéről. Ha visszatér és megérzi az ember közelségét, nem fog a kicsinye közelébe menni már.

Fotók: pixabay.com

Ne nyúlj hozzá! Ne menj túl közel hozzá!

Ezért nyomatékosan kérjük, ne érj hozzá! Ne simogasd meg! Ne készíts vele szelfit! Csak is akkor menj a közvetlen közelébe, ha életveszélyben van, beakadt valahova, vérzik, vergődik. De akkor is az első dolgod az legyen, hogy értesíted a helyi vadásztársaságot vagy valamilyen madármentő alapítványt! Ők tudni fogják, mi a teendő. Ez vonatkozik minden vad emlősre, madárra szintén!

Sajnos számtalan apróvad kerül így állatkertbe, vadasparkba, állatmentőkhöz, alapítványokhoz, mert meg akarják menteni a túrázók, pedig teljesen egészséges. Ezek a „megmentett” állatok nagyon nehezen engedhetők vissza a természetbe. Gondozásuk nem túl egyszerű. A nevelésük és az embertől való visszavadításuk rengeteg speciális technikát, eszközöket, időt igényel. És még így sem biztos, hogy sikeres lesz. Gyakran elpusztulnak a nem megfelelő táplálástól. Hazavinni épp ezért nem szabad őket! Többet ártunk vele, mint használunk!

Ne piszkáld, nincs egyedül! Hamarosan érte jön az anyukája, ha nem érsz hozzá!

Ajánló