KezdőlapAgrárvilágNövényA szép hortenzia titkai

A szép hortenzia titkai

Az otthon kertészkedők számára nem kell bemutatni a hortenziát, ami egy igen gyakori és kedvelt növény, pedig gondozása nem a legegyszerűbb és rengeteg odafigyelést igényel. Tavaszi időszakban érdemes kicsit kezelésbe vennünk a hortenziát annak érdekében, hogy a következő időszakban a kertünk legszebb díszei lehessenek. 

Alapvető gondozási praktikák

A hortenzia nem kedveli a túlzottan napsütéses részeket, mivel napfény hatására könnyen elfonnyadhat és a virága is összezsugorodhat. Ha igazán szép hortenziát szeretnénk, akkor ültessük olyan helyre a kertben, ahol a reggeli órákban éri csak napfény körülbelül 2-3 órán keresztül. Hőmérséklet szempontjából a 15-20 °C közötti hőmérsékletet részesíti előnyben, ezért is fontos, hogy ne ültessük napos helyre. A téli időszakban is folyamatos figyelmet igénylő virág fagytűrő képessége igen csekély, a fiatalabb növények könnyen megfagyhatnak. Ha télen a hőmérséklet 5-8 ° C alá süllyed, akkor érdemes átültetni egy cserépbe és olyan helyre tenni, ahol ennél hőfoknál magasabb értéket tudunk fenntartani.

Az öntözés fontossága

Egy meglehetősen vízigényes növényről van szó, azonban könnyedén túl is lehet öntözni, de biztosítani kell számára azt, hogy a talaj megfelelően nedves legyen. A föld felső réteget rendszeresen ellenőrizni kell és ha azt száraznak véljük, akkor meg kell öntözni a növényt. A hortenzia számára fontos, hogy olyan földbe legyen elültetve, amelynek vízáteresztő képessége megfelelő, mivel nem kedveli azt, ha a víz megáll alatta.

Annak érdekében, hogy a virágunk jobban bírja a nyári meleget érdemes körülötte a talajt letakarni sziklákkal vagy kövekkel, mivel így a talaj kevésbé képes felmelegedni. A nyári forróságban azonban mégis előfordulhat az, hogy a növény a meleg hatására lekókad, ilyenkor nem kell megijedni, hiszen a hőmérséklet csökkenésével a növényünk újra magához fog térni. A nyári forróságban a megfelelő fejlődés érdekében a legjobb, ha reggel vagy este locsoljuk meg azért, hogy a hortenzia ne égjen ki. Viszont fontos megemlíteni, hogy nem szabad klóros kemény vízzel öntözni, mert ilyenkor megsárgulhatnak a levelei. Számára a legjobb öntözővíz az esővíz. Az őszi időszakhoz közeledve a hortenziát egyre ritkábban kell locsolni, télen pedig szinte egyáltalán nincs szüksége rá.

A tavaszi frissítés

A tavasz közeledtével érdemes egy pár dolgot elvégezni, amellyel elősegítjük, hogy a hortenzián szép virágaink legyenek. Első lépésben érdemes a növényen található elhalt ágakat levágni. A hortenzia mivel egy tápanyag igényes növény a tavaszi ültetéskor érdemes a földbe egy kis komposztot keverni.  Abban az esetben, ha a növényünk már virágzott az elvirágzott részeket el kell távolítani, de ügyeljünk arra, hogy az új hajtásokat ne bántsuk. Ha ezeket a tavaszi aranyszabályokat betartjuk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy pompás virágok fogják díszíteni a kertünket.

A kék hortenzia titkai

Alapvetően kék színben nem található meg a hortenzia. Azonban, ha mégis kék színű hortenziát szeretnénk, vásároljunk egy rózsaszínűt, hiszen ezek képesek kékké „változni” a megfelelő gondozás segítségével.

A kék szín elérése akkor lehetséges, ha a föld pH értéke 6,0 alatt van, viszont, ha ez az érték ennél magasabb akkor a virágok sajnos rózsaszínűek maradnak. Ha savas pH értékű földet szeretnénk a hortenzia alá, választhatunk természetesen savas pH-t előidéző termékeket, mint a kávézacc, komposztált tölgyfa levél és a fenyőfa tűlevél, illetve mesterségesen savas közeget előidéző szereket is.  

Betegségek és a különböző kártevők

A hortenzia nem egy beteges növény azonban előfordulhat, hogy a levéltetvek vagy a takácsatkák megtámadják azt. A levéltetvek elsősorban a fiatal növényeken jelenhetnek meg, amelyeket erős vízsugárral, rovarölő szerrel vagy kézzel is eltávolíthatunk a növényünkről. 

Gyakori esetben tapasztalhatjuk meg azt, hogy a levelek sárgulásnak indulnak, ami leginkább a vashiányra vezethető vissza. Ebben az esetben gondoskodnunk kell a pótlásáról. Ha a virágok fakulását tapasztaljuk, akkor annak a túlzott napsütés lehet az elsődleges oka és nem a vashiány. Ebben az esetben fontos, hogy a hortenziát ültessük át máshová és készítsünk számára megfelelő talajtakarót. A hortenziát nagyon ritkán támadják meg különböző gombás betegségek (lisztharmat, rozsda). Amennyiben mégis ezt észleljük a növényen, a beteg leveleket távolítsuk el és fontos odafigyelni, hogy az öntözésnél ne érje víz a növény leveleit.

Ajánló