KezdőlapAgrárélményArborétumok, amelyeket kár lenne idén kihagyni

Arborétumok, amelyeket kár lenne idén kihagyni

Ki gondolná azt, hogy Magyarországon összesen 34 arborétum található. A továbbiakban ezek közül azokat szeretnénk bemutatni, amelyeket még májusban érdemes felkeresni annak érdekében, hogy a növények csodálatos virágai láttán pozitív energiával töltődjünk fel.

Az itthon megtalálható botanikus kertek növény állománya nem homogén, akár egy kis területen is számtalan különleges faj látványában tudunk gyönyörködni. Ezeket a kerteket általában több céllal alakítják ki. A létesítés célja lehet a ritka, máshol őshonos fajok bemutatása, a veszélyeztetett fajok megmentése, illetve a tudományos vizsgálatok és az oktatás. A hazánkban található arborétumok kitűnő túracélpontok lehetnek, pláne ilyenkor tavasszal egy napsütéses hétvégén.

A Jeli Varázskert

Az ország egyik szemet gyönyörködtető arborétuma Vas megyében Kám település mellett található. A botanikus kert alapjait gróf Ambrózy – Migazzi István 1922-ben tette le. Európa egyik legszebb botanikus kertje azóta is folyamatosan szépül és fejlődik, jelenleg több mint 100 hektárnyi területen. A Jeli Varázskertben található fenyő-, nyír-, csarab-, és a híres Rhododenron- gyűjtemény, a fennmaradó terület pedig erdei fenyvesre és tájövezetekre különül el. A botanikus kertben már egy lombkoronasétány is megtalálható, azonban a kert legnagyobb szenzációja mégis a rododendron-virágzás. Ezekben a hetekben az egész arborétum virágba borul, mivel a park teljes területén több ezer rododendron található.  

Szarvasi Arborétum

A Holt- Kőrös partján helyezkedik el a Szarvasi Arborétum, avagy a Pepi gróf fáskertje, amely az év bármely szakaszában kiváló kikapcsolódási lehetőséget nyújt mindenki számára. A kertben a világ számos tájáról összesen 1600 fa- és cserje fajjal találkozhat a látogató. Az Arborétum története az olasz Bolza család nevéhez fűződik, egészen pontosan Gróf Bolza I. Józsefhez, aki megkezdte az Anna- liget, valamint az arborétum magasabban fekvő részeinek a fásítását az 1800-as évek elején. A kertbe az 1890-es évektől kezdődően Gróf Bolza Pál, mint a kert örököse, a világ több pontjáról hozatott növényeket. A gróf kitűnő kertész munkájának köszönhetően a gyűjtemény szépen gyarapodott az évek előrehaladtával. Az Arborétumban 5 fás gyűjtemény található, 82 hektáron, ahol az értékes növény állomány több ritka madárfajnak, illetve számos emlős, és rovarfajnak nyújt otthont. A kert egyik különlegessége az óriási Hegyi mamutfenyő. Látványosságai között fontos még megemlíteni a 200 éves tölgyeket, és a szabadon élő pávákat. Tavasszal igazi csoda a virágzó Liliomfák látványa, ősszel pedig a vöröslő Japán juharok miatt érdemes ellátogatni a Szarvasi Arborétumba.

A libanoni cédrus az Alcsúti arborétumban

Az Arborétum mindössze 40 kilométerre helyezkedik el a fővárostól, a csodaszép Csaplári-erdőben. A parkot József nádor építette a Váli-völgy szívében. Ez az arborétum volt a Habsburg birodalom egyik legszebbje. A korábban itt álló nádori klasszicista kastélyra ma már csak annak főhomlokzata emlékezteti az oda látogatókat. Az egykori kastély park több mint 40 hektáron terül el, és növényritkaságok egész sora található meg. Az Alcsúti arborétumban található hárs, – juhar-, tölgy-, és gesztenye fajok gyűjteménye is. A közelben található Csáplári erdőben van Magyarország legidősebb libanoni cédrusa, amely 170 éves, de érdemes megnézni a vele egyidős platánsort is, amely az etyeki utat szegélyezi.

Érdemes tehát ezek közül az arborétumok közül bármelyiket felkeresni, ha egy kis pozitív feltöltődésre van szükségünk, illetve szemet gyönyörködtető növényi sokaságot szeretnénk megtekinteni. 

Ajánló