KezdőlapAgrárvilágÁllatA kerti darázs invázió megakadályozása

A kerti darázs invázió megakadályozása

Ritka esetben lehetséges az, hogy a kertünk számára hasznosak lehetnek a darazsak, ugyanis elfogyasztják az elpusztult rovarokat, illetve a legyekre is vadásznak, de általában egy kertben sem látják őket szívesen. A darazsak esetében igaz a mondás miszerint az „agresszió agressziót szül”, ugyanis az elhessegetett példányok, ha fenyegetve érezhetik magukat olyan illatanyagot képesek kibocsájtani magukból, amivel a közelben tartózkodó társaikat is odacsalogatják, és ugyanilyen hatást érünk el abban az esetben is, ha a darazsat lecsapjuk.

A darázs kertünk „félelmetes” lakója

Félelmet keltő zümmögésükön túl nem szabad megfeledkeznünk fájdalmas csípéséről sem, ami az arra érzékeny egyéneknél különösen veszélyes lehet, ha nem kezelik azt időben. Amikor darazsakról beszélünk, akkor leggyakrabban a kecskedarázsra vagy pedig a lényegesen nagyobb lódarázsra gondolunk. Igaz ezek a ragadozók aktívan részt vesznek a kártékony rovarok pusztításában, de mivel az emberekre veszélyforrást jelentenek így érthető, hogy a legtöbben szeretnének megszabadulni tőlük.

Fontos azonban azzal tisztában lenni, hogy a távoltartásukat szolgáló vegyszeres megoldások nem csak a darazsakra, hanem más jótékony rovarokra, növényekre, háziállatainkra, családtagjainkra és akár saját magunkra is veszélyt jelenthetnek. A továbbiakban bemutatásra kerülnek olyan természetes módszerek, amellyel sikeresen távol tudjuk tartani a kertünktől a nem kívánatos darazsakat.

A megelőzés a legfontosabb

A darazsak minden szabad helyet végig járnak annak érdekében, hogy a számukra legmegfelelőbb élő helyet megtalálják, ahová aztán befészkelhetik magukat. Számukra a legideálisabb élőhely valamilyen táplálékforrás közelében lesz, ezért fontos arra ügyelnünk, hogy eltávolítsuk a maradék ételt, letakarjuk a kukákat és szemeteseket és az egyéb erős szagforrásokat is. Bármi olyan termék, amelynek édes illata van vonzó lehet a darazsak számára. Minden apró lyukat és rést érdemes felkutatni az otthonunkban, és még a jelentéktelennek tűnő réseket és repedéseket is fontos megszüntetni.

A darázscsapdák is segítséget nyújtanak a darazsak távoltartása érdekében. A legtöbb kertészüzletben vagy akár az interneten is elérhetőek ezek a csapdák. Ezek kifejezetten a területvédő papírdarazsak ellen hatékonyak, ugyanis ők nem költöznek be egy másik fészek 60 méteres körzetébe. Két ilyen csapda segítségével könnyen csökkenthetjük a ház körül kialakuló esetleges invázió veszélyét.

fotó: pixnio.com

A védekezést segítő növények

A darazsakkal észrevétlenül is fel tudjuk venni a küzdelmet. A kert azon részeibe, ahol szívesen pihenünk, vagy csak nem szeretnénk darazsakkal találkozni ültessünk néhány zöld levelű növényt. A fodormenta, a kakukkfű, a citronella, az eukaliptusz és a fehér üröm természetes darázs távoltartók és még a kertünk megjelenését is képesek feldobni.

Azonban a darazsakat nem csak a fodormenta képes távoltartani, hanem az összes mentafajta is taszítja őket, éppen ezért hatékony lehet a borsmenta olaj is a távoltartásuk érdekében. A különböző mentafajok ültetése egy jó választás lehet a darazsak távoltartása érdekében és tovább fokozhatjuk a védelmet, ha vattapamacsra borsmenta olajat cseppentünk s azokat az otthonunk különböző darázsveszélyes pontjaira helyezzük.

A borsmenta olaj hatékonyságát számos kutatás bizonyítja, azonban, ha a borsmenta, citromfű, szegfűszeg és a gólyaorr eszencia olajokból egy keveréket készítünk és ezeket a darazsak által előnyben részesített élőhelyre permetezzük, azzal teljesen megakadályozzuk a fészekrakást.

A cukros vizes darázs csapda egy egyszerű módszer, ugyanis a csapda édes illata magához csalogatja a darazsakat, amelyek belemásznak, de kimenekülni már nem képesek a csapdából. A legjobb és a legegyszerűbb, ha ezt a csapdát otthon készítjük el, hiszen az egészhez nincs szükség másra csak, mint egy műanyag palackra, egy kis ragasztószalagra, egy vágószerszámra és természetesen vízre és cukorra.

A darázscsapda házi elkészítésének lépéseit a következő linkre kattintva tudod megtekinteni.

Ajánló