KezdőlapAgrárvilágHírekA legyek elűzésének fortélyai

A legyek elűzésének fortélyai

A tavasz és a nyár közeledtével együtt jár a legyek megjelenése is, melyek jelenléte kifejezetten zavaró lehet. Azonban nem tudom, hogy feltűnt-e már valakinek, hogy minél többet csapkodjuk őket úgy tűnik annál többen jelennek meg körülöttünk. 

A légy élettartalma körülbelül 30 nap, ami azért lássuk be nem túl hosszú idő. A gond viszont az, hogy ebben az időszakban folyamatosan szaporodnak. Tehát mire elpusztul az előző nemzedék a következő már pótolja is ezeket és rövid élettartamuk ellenére mégis képesek az életünket megkeseríteni, sőt még különböző betegségek terjesztése is kötődik hozzájuk.

A védekezés fontossága a betegségek elkerülése érdekében

A legyek egy fontos tulajdonsága, hogy nem szúrnak, mint a szúnyogok, hanem csak nyalogatnak így számtalan betegséget terjeszthetnek. Emiatt is fontos az ellenük történő védekezés. A táplálkozás és a peterakás során sok kórokozó tapad hozzájuk. Táplálékaik között elsősorban élelmiszerek, dögök, de akár ember- illetve állati ürülékek is megtalálhatóak. Ezeknek a táplálékoknak a többsége emberre, illetve állatra egyaránt veszélyes baktériumokat és vírusokat is hordozhatnak. Az embereknél elsősorban a vérhast, a szalmonellózist és a hastífusz baktériumát, és a fertőző májgyulladás vírusát is terjeszthetik. 

A hazánkban előforduló légy fajták

Nemcsak a közönséges házi legyekkel kell vigyázni, hanem a jól megtermett dongókkal is melyek szintén emberi, illetve állati ürülékkel, döggel és gyümölccsel is táplálkozik. A fémes döglégy is egy veszélyes fajta, mivel leginkább a piszkos vágóhidakat és hentesüzleteket kedveli, de a háztartási húsétel maradékokat sem kerüli el. A szuronyos istálló légy megjelenése is gondot okozhat, mert a hasított körmű állatoknál a száj-és körömfájást terjeszti. 

Védekezés a legyek ellen

Citrom és szegfűszeg a két csodaszer

A szegfűszeg aromás illata elűzi a legyeket, ennek hatását fokozhatjuk, ha a citromot is használunk mellé. Egy félbevágott citromot szurkáljuk teli szegfűszeggel, majd ezt helyezzük el az asztalon és azt tapasztaljuk, hogy a legyek messzire el fogják kerülni azt a területet.

Borsmenta és citromfű két titkos összetevő

A mérgező anyagokat is tartalmazó légyirtó szerek beszerzése helyet készíthetünk akár magunknak otthon is olyan szert, amely szinte csak természetes összetevőkből áll. Hozzávalók: 2 evőkanál mosogatószer, 12 csepp citrom illóolaj, 12 csepp borsmenta illóolaj és 1 csésze víz. Ezeket a hozzávalókat össze kell keverni és bele kell önteni egy szórófejes flakonba, majd jó alaposan össze kell rázni. Ezután ezzel a keverékkel kell a levegőbe permetezni, hogy megszabadulhassunk a legyektől.

Házilégy csapdák

Egy befőttesüvegbe mosogatószert és almaecetet keverünk össze majd az üveget lefedjük és fogpiszkáló segítségével megfelelő méretű lukakat szórunk rá. A legyek belemásznak ebbe a befőttesüvegbe az ecet illatára, de kijutni már nem tudnak és a mosogatószeres lében elpusztulnak.

A másik nagyon jó házi légy csapda, ha gyümölcsöket aprítunk fel,majd ezeket belehelyezzük egy tálba és celofánnal lefedjük. A tetején ugyanúgy lyukakat ejtünk, mint ahogy az előző csapdánál is tettük. A feldarabolt gyümölcs illata odacsalogatja a legyeket, azok bemásznak viszont kijutni már nem képesek ebből a csapdából.

A levendula, mint aromás illóolaj

A levendula nagyon erős aromája miatt szintén felhasználható a legyek elűzésére. A recept egyszerű, pár csepp illóolajat kell egy szivacsra csöppenteni, majd egy befőttesüvegbe helyezni, aminek a tetejét le kell zárni a koncentráltabb illat elérése érdekében. Egy kis idő eltelte után nyissuk ki az üveget és helyezzük el abba helyiségbe, ahol távol akarjuk tartani a legyeket.

Eddig sokan úgy gondolhatták, azért, hogy megszabaduljanak a legyektől csak mesterséges méreganyagokat lehet használni, de az előbb említett egyszerű, hatékony és természetes módszerek alkalmazásával távol tudjuk tartani ezeket a kellemetlen betolakodókat.

Ajánló