KezdőlapAgrárélményHorgászattal az egyhangúság ellen

Horgászattal az egyhangúság ellen

A horgászatot kedvelők száma erősen megnövekedett mostanában. Az egyik legnépszerűbb szabadidős sporttevékenység lett, a túrázás után. A Covid és a bezárások miatt felértékelődött a természetben töltött idő, ami nem baj. Sőt! És erre kiváló elfoglaltság a horgászat. Azért vannak írott és íratlan szabályai a horgászatnak is

Horgászat előnyei

Szép környezetben, a természet lágy ölén tölthető, nyugodt, csendes, a teljes kikapcsolódáshoz tökéletes tevékenység. Az embert kellemesen megnyugtatja, ráadásul friss levegőn is van egyúttal. Ráadásul, ha nem dobja vissza a fogást, nem csak tökéletes, hanem egészséges ebédet is készíthet belőle. Közös, családi időtöltésnek, elfoglaltságnak is alkalmas.

fotó: pixabay.com

Erre azért figyelni kell, mert feltétlen szükséges a horgászathoz

Annak, aki Magyarországon horgászni szeretne, regisztrálnia kell a HORINFO rendszerben, mindegy, hogy magyar vagy külföldi állampolgár. Horgászkártyát kell igényelnie, kivéve, ha  90 napig érvényes turista állami horgászjeggyel horgászna vagy még nem töltötte be a 15. életévét, esetleg külföldi.   A horgászathoz elengedhetetlen egy MOHOSZ (Magyar Országos Horgász Szövetség) által szervezett vizsga elvégzése. A MOHOSZ a sporthorgászat, mint szabadidős tevékenység, valamint a horgászsport, mint államilag elismert sporttevékenység országos koordinációját végző szervezet.

A vizsga során megmutathatod, mit tudsz a vízi élővilágról, a halakról és a horgászati tilalmakról, melyik halakat mikor, és mekkora méretben foghatod meg gond nélkül. Tulajdonképpen a horgászati alapismereteidről nyilatkozol. Ez után állami jegyet kell váltanod mindenképp és csak is utána horgászhatsz legálisan. Már csak egy dologra lesz szükség ahhoz, hogy szabályosan horgászhassunk. Egyes vízterületekre külön területi jegy vásárlás is kötelező, arra is figyelj!

Ha letudtad ezeket a kötelező köröket, akkor jöhet a lényeg, a felszerelés megvásárlása és egy kellemes tópart vagy folyóvíz felfedezése a közeledben, ahol kedvedre horgászhatsz. Ha már felszerelés, akkor érdemes előre tudnod, milyen halra szeretnél menni és milyen módszerrel, mert e szerint kell megvenned a pecabotot, damilt, horgot, csalit, szákot is. Nagyjából millió csali van és jó pár horgászati módszer is, mint mondjuk a feeder, a method, a pergetős, bojlis, rakós, mach, picker. Illetve egyéb, kényelmi eszközökkel sem árt, ha felszerelkezel a horgászathoz, mint a naptej, szúnyogriasztó, szék, bottartó, ágas…

Arra készülj fel, hogy rengeteg új kifejezést fogsz tanulni és egyre jobban fog érdekelni egy sikeres horgászat után, mit vehetnél még a legközelebb pecázáshoz, hogy még kényelmesebb, sikeresebb legyen az! Egy kemény, fárasztó, munkával töltött hét után igazán kielégítő előkapni a pecát és horgászni egy jót. Rá lehet szokni rendesen!

Ajánló