KezdőlapHazai ízekKézműves kiválóságokat díjaznak

Kézműves kiválóságokat díjaznak

Ha kimondjuk a szót: szörp, óhatatlanul valami kellemes, hűsítő, édes érzés párosul hozzá. Hasonló érzéseket társít a képzeletünk egy jó gyümölcsléhez. Talán visszacsatol a gyerekkorhoz, vagy éppen a mindennapjaink egy-egy pillanatát idézi fel. Kétségtelen tény, hogy a minőségi szörpök és gyümölcslevek ilyen élményeket idézhetnek fel bennünk. Hazánk bővelkedik kíválóbbnál kíválóbb szörpökben és gyümölcslevekben.

Az idén először az Agrotrend Csoport díjazni is kívánja a legjobbakat azzal, hogy útjára indítja a Kézműves Kiválóságok díjat, mely egyelőre a szörpökre és gyümölcslevekre fókuszál, ám a későbbiekben kibővül olyan termékekkel melyekre méltán lehetnek büszkék a hazai termelők. A díjról Tóth Diána ötletgazdát, a Szeretem a mezőgazdaságot oldal főszerkesztejőt kérdeztük.

– Mi volt az alapötlet, amivel a Kézműves Kiválóságok programot megalapították?

– A Kézműves Kiválóságok arra hivatott, hogy a magyar mezőgazdaság, az élelmiszerelőállítás szépségein keresztül bemutatásra kerüljön a termelői munka gyümölcse. A díj célja megismertetni hazánk kézműves kiválóságait, legyen szó gyümölcsléről, vagy akár szörpről. Vásárlásaink során a tudatosság egyre nagyobb szerepet kap. Egy tudatos fogyasztó számára nagy mértékű segítség döntése meghozatalában, ha már találkozott az adott termékkel, hallott az elkészítési folyamatáról, esetleg ismeri a termék készítőjét. Kettős célunk, hogy egyrészt ebben a szinte minden nap meghozandó döntésben segítsük a fogyasztókat, másrészt pedig ezáltal segítsük a magyar mezőgazdaság szereplőit! Segítsük őket termékeik értékesítésében, abban, hogy minél több hazai termelőtől származó termék kerüljön a fogyasztók asztalára. Meggyőződésünk, hogy egy szakmai zsűri által megítélt díj nem pusztán a termelő munkásságát és termékét ismeri el, hanem bizalmat ébreszt a fogyasztóban is az adott élelmiszer iránt.

– Milyen termékeket szeretnének versenyeztetni?

– Hosszútávú terveink között több kézműves termék bemutatása is szerepel, hiszen egyre nagyobb kereslet azon termékek iránt, amik hazai vállalkozások, hazai termelők kezei közül kerülnek ki.

– Idén melyik termékkörrel kezdődik a program?

– Az első évben, vagyis idén a szörpöké és gyümölcsleveké lesz a főszerep. Három kategóriában nevezhetik a termelők a termékeiket. Keressük Magyarország szörpjét, illetve gyümölcslevét és lesz egy különdíj is, ami a „Dunakanyar szörpje” címet viseli majd.

– Hol lesz az esemény?

– Autentikus helyszínen, a hazai szörpgyártás emblematikus településén! A verseny ugyanis az első Szörp és Gyümölcs Fesztivál keretein belül kerül megrendezésre. A verseny megnyitójára június 18-én 10 órakor kerül sor ünnepélyes kereteken belül Szobon. A díjazottaknak így lehetőségük nyílik arra is, hogy a fesztiválon személyesen bemutassák termékeiket.

– Hogyan lehet nevezni?

– Aki nevezni szeretne, azt kérjük, hogy látogasson el a www.kezmuveskivalosagok.hu weboldal, ahol minden részletet megtalál.

Ajánló