KezdőlapAgrárvilágHírekDrágább lesz idén a bor

Drágább lesz idén a bor

Emelkedik az idén a bor termelői ára az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) mérései szerint – írta keddi számában a Világgazdaság.

Mint a lapban olvasható, a belföldön eladott, földrajzi jelzés nélküli és az oltalom alatt álló, földrajzi jelzéssel ellátott (OFJ) borok értékesítési ára csaknem hat százalékkal, 23,2 ezer forintra nőtt hektoliterenként január és április között az előző év azonos időszakához viszonyítva – írta a hirado.hu.

A fehér OFJ-borok feldolgozói értékesítési ára csaknem 15 százalékkal, 21,1 ezer forintra nőtt, a vörös- és rozéboroké 1 százalékkal, 26,5 ezer forintra csökkent.

Az exportált, földrajzi jelzés nélküli és az oltalom alatti, földrajzi jelzéssel ellátott borok értékesítési ára csaknem 24 százalékkal, azaz hektoliterenként 27,2 ezer forintra, az OFJ fehérboroké 17 százalékkal, 23,6 ezer forintra, a szintén oltalom alatti, földrajzi jelzéssel ellátott vörös- és rozéboroké pedig 31 százalékkal, 27,1 ezer forintra nőtt – írták.

A cikk szerint az oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott (OEM) borok közül a tokaji fehérborok belföldi értékesítési átlagára nyolc százalékkal, hektoliterenként 95,7 ezer forintra emelkedett, a szintén OEM-es vörös- és rozéborok közül az egriek értékesítési átlagára hektónként 45,5 ezer forint volt, vagyis itt nem történt számottevő változás. A villányi borok hektoliterre vetített átlagára csaknem kilenc százalékkal, 68 ezer forintra nőtt.

Az exportban a tokaji fehérborok értékesítési átlagára 61,4 ezer forint volt, csaknem négy százalékkal emelkedett hektoliterenként 2021. január–április között az egy évvel korábbihoz képest. Az oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott egri vörös- és rozéborok átlagára 10 százalékkal, 53,2 ezer forintra nőtt – olvasható a lapban.

A cikk hasonló érdekességek mellett megtalálható az agrotrend.hu oldalon is!

szeretemamezogazdasagot.hu / hirado.hu

Ajánló