KezdőlapHazai ízekSzörp házilag? Naná!

Szörp házilag? Naná!

Málna, eper, bodza, orgona vagy levendula, ibolya, de még az akácszörp és a fenyőszörp is isteni! Ezek a szörpök meglehetősen ízletesek és számos pozitív élettani hatása van a fogyasztásuknak. Ráadásul a régi korok ízeit is megidézhetjük egy-egy saját házi szörppel. Egészségesebbek a házi készítésű, tartósítószereket nem tartalmazó italok. És így legalább biztosan tudjuk, milyen formában, milyen alapanyagokból készülnek.

Így készítsd el a szörpöket

A legtöbbjéhez nem is kell túl sok dolgot beszereznünk, általában megtalálható minden háztartásban, konyhában a hozzávalók rövid listája. Ráadásul minimális időt és munkát kell rájuk fordítanunk csak. Ám annál kellemesebb a végeredményt élveznünk családilag, jól behűtve!

A legtöbb szörphöz vízre, magára a gyümölcsre, virágra, fenyőrügyre, némi cukorra és citromsavra van szükségünk csak.

A növényt, gyümölcsöt alaposan meg kell mosni, leáztatni róla a koszt, eltávolítani a szárakat, bogarakat minden esetben. Némelyik fajtát, főként a növényekből készülteket állni kell hagyni egy ideig a vízben. A gyümölcsöket és a fenyőrügyeket főzni is kell mérsékelt, majdnem forrásban lévő vízben egy ideig.  Ha már színt eresztett, le kell szűrni és hozzáadni a további hozzávalókat, a cukrot és citromsavat. Ez után érdemes állni hagyni, majd csírátalanított, tiszta üvegbe tenni vagy ha forráztuk, főztük, akkor dunsztba tenni és hagyni kihűlni. Később pedig a hűtőben kell tárolni fogyasztásig.

Eláll pár napig mindegyik formája a házi szörpnek, tartósítószerek nélkül is. Gyerekek is nyugodtan fogyaszthatják és ajándéknak is kitűnő a finom, frissítő szörp egy tetszetős üvegben!

Egészségre gyakorolt hatásuk a házi szörpöknek

A fenyőrügy szörp például nem csak finom, hanem jó köhögéscsillapító szernek is. A bodzaszörp az élvezeti értékén túl kiváló megfázásra. Az ibolyának is számos egészségre gyakorolt hatása ismert, például megfázás, asztma, hurut és köhögés ellen is fogyasztható. Az akác virágából készített szörp főként az emésztőszervi megbetegedések kezelésére alkalmas. Többek közt a refluxot, gyomorhurutot, gyomorbélfekélyt, székrekedést vagy irritábilis bélszindrómát is mérsékli. Levendulából készült szörp szorongásra, alvászavarokra, stressz oldásra iható. Orgona virágából készített ital pedig nem csak egy illatos finomság, hanem köszvényre, megfázás ellen is fogyasztható. A málnából és eperből készült szörp pedig rengeteg C-vitamint és más, értékes vitaminokat tartalmaz, rendkívül finom ízén kívül.

Bármelyik is készüljön el végül otthon, kellemes fogyasztást kívánunk hozzá!

Ajánló