KezdőlapAgrárvilágKertNégy ok, hogy miért trágyázd a gyeped - plusz egy ok, hogy...

Négy ok, hogy miért trágyázd a gyeped – plusz egy ok, hogy miért ne

A műtrágya nemcsak a fű növekedését segíti elő. Tudd meg, hogyan tarthatod tip-top formában a gyeped az egész szezonban!  

Júniusban már a gyep elég erős ahhoz, hogy elkezd heti rendszerességgel nyírni. Ha azonban ilyenkor még mindig foltos, vagy a sárga árnyalat még nem vált zöld színűvé, valószínűleg különös odafigyelést igényel. Ahogyan nekünk embereknek, úgy a fűnek is megfelelő tápanyagokra van szüksége a növekedéshez, a jó minőségű gyeptrágya pedig valóban óriási segítség lehet. Olvass tovább, és tudd meg, miért érdemes a gyepet trágyázni és azt is, hogy miért ne.

Négy ok, hogy miért trágyázd a gyeped

1 Hogy erősebbé és zöldebbé válhasson

Ha rendszeresen trágyázod a füvedet, a gyengébb minőségű gyep felfrissül és a lehető legegészségesebb marad. Ha a fű felszívja a talajban lévő összes tápanyagot, és nincs miből táplálkoznia, akkor vékony és foltos lesz és elkezd kisárgulni. Feltételezzük, hogy te a szép zöld gyepedben szeretnél gyönyörködni a teraszon kávézgatva, és nem egy elhanyagolt és élettelen pázsitban.

2 Hogy minimálisra csökkentsd a gyomokat

A gyep trágyázása nagyszerű módja a nem kívánt gyomok csökkentésének gyomirtó használata nélkül. A gyomok és a moha alacsony tápanyagtartalmú körülmények között növekednek, így a trágyázás lendületet ad a fűnek miközben elriasztja a gyomokat. A trágyázással tehát két legyet ütsz egy csapással.

3 Hogy támogasd az egészséges talaj fenntartását

A gyep trágyázása nem feltétlenül védi meg a talajt, de több tápanyagot biztosít a fű növekedésének. Ugyanakkor egy jól táplált és egészséges gyep támogatja a talajt és az összes benne élő élőlényt.

4 Hogy ritkábban kelljen füvet gondozni

A gyep trágyázása megkönnyíti a fű karbantartását is. Nem csak a gyomok mennyiségét csökkenti, de a foltokat is megszűnteti, így nem kell egész nyáron a füvesítéssel bíbelődnöd.

Egy ok, hogy miért ne trágyázd a gyepet

A kertedben nem mindenki vágyik szépen lenyírt gyepre, főleg a méhek és a pillangók. Tehát, ha biztonságos élőhelyet szeretnél teremteni a hasznos kis beporzóknak, akkor alakíts a gyeped virágos rétté és ne trágyázd. A virágosrét kialakításához ültess a gyep közé egy sárga csörgő nevű növényt, ami gyengíti a füvet, és megkönnyíti a vadvirágok növekedését. Ezután szórd el a kedvenc vadvirág magkeveréked. A fűnyírást pedig felejtsd el.

Így trágyázd a gyepet természetesen

Ha nem szeretnél vegyszereket használni a kertedben, vagy nem tudsz műtrágyát szerezni, próbáld meg természetes módon táplálni a gyepet. Vágd le a füvet mulcsozó kaszával vagy fűnyíróval. Ennek a módszernek az a lényege, hogy gyakran kell vágni a füvet, hogy apró nyesedékek legyenek, amik gyorsan lebomlanak és természetesen táplálják a gyepet. A túl hosszúra hagyott fű levágva és a gyepen hagyva nem mutat szépen, ráadásul nem is bomlik le gyorsan. Ezt a trükköt csak akkor vesd be, ha biztosan tudod, hogy lesz időd és kedved a rendszeres több órás művelethez.

Ajánló