KezdőlapAgrárvilágKertVirágzó szőlők és a virághullás okai

Virágzó szőlők és a virághullás okai

Lassacskán elkezdődik a szőlő virágzása, amely ünnep a szőlőtermesztők életében. Megteltek a közösségi oldalak is a kis zöld virágzatokkal, először pillanthatjuk meg a termés előhírnökeit. A virágzat differenciálódása igaz már az előző évben elkezdődik, majd a kényszernyugalmi időszak után alakulnak csak ki a virágok, amelyeknek látható jelei vannak.

A virágnyílás kezdetét a pártasapkák lehullása jelzi

A szőlő virágzata összetett fürt vagy buga, amelynek mérete fajtánként változik. A virágok a felsőbb állású rügyekből fejlődött hajtásokon nyílnak előbb, a virágzaton belül pedig az alsóbb állásúak virágzása veszi kezdetét korábban.

A virágzást elsősorban ökológiai tényezők befolyásolják, mint például a hőmérséklet vagy a levegő relatív páratartalma. Endogén (belső) periodicitása azt jelenti, hogy a virágok főleg a reggeli órákban nyílnak. Ám az előző napi középhőmérséklet hatással van a következő napi virágzásra.

A virágzás 20-25 oC-on optimális

Hűvösebb időszakokban, körülbelül 15oC alatt a virágzás gátolt, míg 35 °C fölött a virágzás intenzitása csökken. A káros hőmérsékleti hatás a virágzást és így az éves termést is károsíthatja.

forrás: VinePair

Ám virágok lehullását több tényező is befolyásolja, amelyeket továbbiakban szeretnék csoportokba szedve bemutatni. Elsődlegesen visszavezethető alkati okokra, amelyek a meg nem termékenyülés következtében, vagy az alapvetően terméketlenség következtében elhulló virágokat eredményezhetnek. Fiziológiai problémák felmerülése is veszélybe sodorhatja a virágzatokat, mint például a levélzet korai, erős sérülése, amely hiányos táplálkozást okozhat, de visszavezethető a túl erős hajtásnövekedésre is. A szakszerűtlen fitotechnikai műveletek okozhatnak kárt, mint a tőkék túlterhelése metszéskor, buja lombozat, önárnyékolás, korai erős csonkázás. Ezenkívül a virágok túlzott nedvességtartalma, eredményezheti az elválasztó réteg kialakulást a virágok alapi részénél.

Kikerülhetetlen bármely növénykultúra, így a szőlő esetében is a megfelelő tápanyag utánpótlás, nem győzzük elégszer hangsúlyozni. A szakszerűen kialakított tápanyagtervben el kell kerülnünk a N-túltrágyást, kedvező K/Mg arányra kell törekednünk a virágzást megelőzően és alatt is.

Kiemelten fontos nemcsak a bor, hanem a bór szerepe is a szőlő esetében.

Virágzáskori hiánya a pollen rossz csírázását és a virágok meg nem termékenyülését okozhatja. Az alany választása is fontos a virágzás szempontjából is. Bizonyos parazita gombák (szőlőperonoszpóra, szürkepenész) és kártevők (a szőlőmoly és a szőlőilonca első nemzedéke, erős atkafertőzés) által előidézett kártétel is rossz kimenetelű virágzást okoz, de vannak növényvédő- és gyomirtó szerek is, amelyek a virágzatokkal érintkezve kárt okozhatnak

A virágok kinyílása után bizonyos idő múlva a bibén szekrétumcsepp jelenik meg, ami 2–8 óra elteltével szárad be. Ő az, aki majd a pollent „elkapja” és lehetővé teszi a termékenyülést.

A cikk hasonló érdekességek mellett megtalálható az agrotrend.hu oldalon is!

Ajánló