KezdőlapAgrárvilágSzívügyünk az agrárium! – beszélgetés Simon Attilával

Szívügyünk az agrárium! – beszélgetés Simon Attilával

Az MKB Bank zöld programot hirdetett a fenntarthatóság jegyében, melynek keretében Rábapordányba várták az érdeklődőket. A rendezvényen az elmélet mellett a gyakorlati oldal is bemutatásra került, az Agrotrend Csoport ügyvezető-tulajdonosa Mátrai Zoltán itt kérdezte a Bank agrárszakemberét.

Az MKB Bank agrár főosztályának vezetőjét, Simon Attilát kérdezem erről a kezdeményezésről. Ez egy négy állomásos sorozat első rendezvénye, mi a tervetek ezzel?

A Magyar Nemzeti Bank és az MKB Bank is egy olyan ún. zöldprogramot hirdetett meg, amin keresztük olyan programokat finanszírozunk, amik a zöld fenntarthatóság jegyében születnek meg és mérhető eredményeik is vannak. Az MKB Bank ebből is kiemelt négy elemet, ezek a víz, a levegő, a talaj és az állattenyésztés, így ezek köré terveztünk programokat. Jelenleg ezen a rábapordányi első rendezvényen az állattenyésztés mellett a szója áll a középpontban, melyet egy kiváló szarvasmarha telepen rendeztünk meg. Az előadók között voltak az agrártárca, és a Széchenyi Egyetem szakemberei emellett természetesen a finanszírozásról is hallhattak hasznos információkat a jelenlévők.

Több mint 100 érdeklődő vett részt a rendezvényen, mi után érdeklődtek leginkább?

A fenntartható gazdálkodás egy olyan terület, ami igazából az elérhető profitot csökkenti, de igyekeztünk egy olyan programot összeállítani, ami mindkét fél megelégedésére szolgál. Az előadások utáni kérdések is zömmel erre irányultak.

Papp Zsolt helyettes államtitkár a pályázati forrásokat ismertette, e területen az MKB Bank miben tud segíteni?

Elhangzott, hogy a közeljövőben 4500 milliárd forint érkezik támogatásként, ilyen mértékű forrás szükséges a bankszektor részéről is, mi az MKB-nál mindenben állunk a gazdák segítségére.

Fenntarthatósági szempontok, vagy mi alapján válogatjátok az ügyfeleket?

A Bankszövetség határozza meg ennek a kereteit, de mindenki számára fontos a forráskihelyezés és kiemelten ezek a már említett zöldprogramok.

A bankpiacon kevés olyan szereplő van mint az MKB Bank?

Az MKB korábban egy polgári bank volt, de ma már az agrárágazatban is meghatározó szerepet játszik. A digitalizáció kiemelt terület nálunk és a jelmondatunk pedig, hogy szívügyünk az agrárium!

Ha jól tudom te is termelő vagy, mik a terveid a közeljövőben?

Jelenleg egy terménytárolót készítek elő, illetve egy gyümölcstermesztési pályázaton szeretnék részt venni, hogy a piac igényeihez kapcsolódóan tudjam átalakítani a gyümölcsösömet.

Sikereitek is vannak, hiszen az egyik gyümölcslevetek lett a közelmúltban Magyarország Gyümölcsleve..

Sokat dolgozunk és szeretnénk tovább fejlődni!

Köszönöm a beszélgetést, és a további rendezvényeiteket is figyelemmel kísérjük!

agrotrend.hu

Ajánló