KezdőlapAgrárvilágÁllatA szúnyog mentes esték titkai

A szúnyog mentes esték titkai

A nyári időszakban szerintem senkinek nem kell bemutatni az estéinket megkeserítő szúnyogokat. Ezek a kis vérszívók nem csak csípéseikkel tudják megkeseríteni az életünket, hanem zümmögő hangjukkal is megnehezítik a mindennapjainkat.

Lehet-e védekezni ellenük?
A szúnyogok megjelenésével az emberek a legközelebbi gazdaboltba vagy drogériába sietnek, hogy szúnyogriasztó szereket vásároljanak, amelyek nagytöbbségének az illata nem csak a kis vérszívókat tartja távol, de az embereket is az adott területtől. Vannak azonban olyan növények, amelyeket ha elültetünk, a kertünkbe zavartalanul tudjuk tölteni a nyári estéinket a szabadban.

Szúnyog űzés növények segítségével
Ezeket a növényeket célszerű a teraszon egy nagyobb kaspóba ültetni és különböző részeken elhelyezni, hogy megfelelő védelmet tudjanak biztosítani számunkra. A továbbiakban három olyan növényt mutatunk be, amelyek nem csak a szúnyogok távoltartására miatt ideális választás, hanem még a kertünk megjelenését is fel tudják dobni.

A citromfű
A citromfű az egyik leghatékonyabb szúnyogriasztó növények egyike. Aromás illatának köszönhetően akár bedörzsöljük a bőrünket levelével vagy csak magunk mellé helyezzük a szúnyogok nagy ívben fognak minket elkerülni.

A zsálya
Szintén egy tökéletes szúnyog riasztó növény hírében áll. Illata az emberek számára kellemes, azonban a szúnyogok számára nagyon kellemetlen, mindemellett egy nagyon sokoldalúan felhasználható növény. A zsályát is cserépbe kell ültetni és a teraszra helyezni, ha sütögetünk érdemes a leveleiből a tűzre dobni, mert így egy pillanat alatt elűzi a környéken várakozó szúnyogokat.

Levendula, mint csodaszer
A levendula nem csak külső megjelenésével tudja kertünket csodássá varázsolni, hanem az illata is magával ragadó. Azonban sem a szúnyogok sem pedig a molyok nem értenek egyet velünk ezzel kapcsolatban. Emiatt is ideális választás, ha a teraszunkra vagy a kertünk különböző részeire levendulát ültetünk, hogy távol tartsuk a nem kívánatos vendégeket a nyári estéken.

Házilag elkészíthető szúnyogírtó szerek

Nem csak növények segítségével tudjuk távoltartani magunktól a szúnyogokat, hanem különféle természetes anyagokat tartalmazó szúnyog távoltartó szereket is el tudunk otthon készíteni. Ezek számos előnnyel rendelkeznek a boltban kapható szerekkel ellentétében. Az első és legfontosabb, hogy biztos hatásosak és semmilyen az egészségre ártalmas anyagot nem tartalmaznak sem a gyerekek sem pedig a felnőttek számára.

Receptek

A természetes szúnyogtávoltartó szer elkészítéséhez szükségünk lesz szárított borsmentára, levendulára, esetleg kamillára, vízre és pár csepp orvosi alkoholra. Az elkészítése nagyon egyszerű, forraljunk fel egy csésze vizet majd adjuk hozzá a korábban már említett szárított gyógynövényeket. Ezt követően a főző edényt fedjük, le majd várjuk meg még az teljesen kihűlik, ezt követően adjunk hozzá pár csepp alkoholt. Öntsük át egy szórósfejes üvegbe és már használhatjuk is. Fontos szem előtt tartanunk azt, hogy az alkohol tartalma miatt csak felnőttek számára használható, a gyerekek részére egy másik recept nyújt megoldást a vérszívók távoltartására.

A gyerekek számára elkészíthető szúnyogtávol sprayhez szükségünk lesz 1 liter almaecetre, 10 evőkanál szárított gyógynövény keverékre, amely tartalmaz rozmaringot, levendulát, kakukkfüvet, zsályát és mentát. A gyógynövényeket helyezzük bele egy üveg edénybe és öntsük rá az alma ecetet, majd ezt zárjuk le és hagyjuk állni 2-3 napot szobahőmérsékleten és közben többször rázzuk meg az edényt. Ha eltelt a 2-3 nap öntsük fel a fél flakon vízzel, és már használhatjuk is. Fontos ,hogyha ezt a keveréket viszont nem használjuk érdemes hűtőben tárolni hogy a minőségét hosszú időn keresztül megőrizze.

Ajánló