KezdőlapAgrárvilágHírekFenntartható agrár-élelmiszeripari rendszereket építünk

Fenntartható agrár-élelmiszeripari rendszereket építünk

A fenntartható élelmezési rendszerek elérése érdekében még fontosabbá válik a nevelés és a tudatosságnövelő kampányok szerepe – mondta Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkára a Science Days for the UNFSS 2021 rendezvényre küldött videóüzenetében.

A fenntartható fejlődési célok eléréséhez olyan agrár-élelmiszeripari rendszerek kialakítása szükséges, amelyek fenntartható étrendeket tartalmaznak a hagyományos növényfajták felhasználásával. Ilyen transzformatív rendszerek kiépítéséhez minden érdekelt fél, köztük a mezőgazdasági termelők, a feldolgozók, a marketingszakemberek, a fogyasztók és a politikai döntéshozók koordinációja és érdekeinek összehangolása szükséges és mindez holisztikus megközelítést igényel. Erről szervezett szemináriumot több ország kutatóinak egy csoportja az Élelmezési Rendszerek Csúcstalálkozó „Tudományos Napok” kísérőrendezvényeként.

Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkára Svédország, Németország, Burkina Faso, Nigéria és Szenegál képviselői mellett kapott felkérést a rendezvényen való részvételre. Videóüzenetében kiemelte, hogy a fenntartható élelmezési rendszerek elérése érdekében még fontosabbá válik a nevelés és a tudatosságnövelő kampányok szerepe, az ország önellátása, a rövid ellátási láncok kialakítása. Az Agrárminisztérium egyik fontos célkitűzése mindezek támogatása, elősegítése. Az ENSZ Élelmezési Rendszerek Csúcstalálkozó magyar nemzeti dialógusának megállapításai összhangban állnak a rendezvény fókuszában lévő fenntartható élelmezési rendszerekkel, amelyek a hagyományos fajták előtérbe helyezésével állítanak elő helyi termékeket – emelte ki angol nyelvű videóüzenetében Bencsik Dávid, aki a fenntartható élelmezési program magyar koordinátoraként is tevékenykedik.

A cikk hasonló érdekességek mellett megtalálható az agrotrend.hu oldalon is!

szeretemamezogazdasagot.hu / AM Sajtóiroda

Ajánló