KezdőlapAgrárvilágKertPár nap múlva itt a dinnyeszezon

Pár nap múlva itt a dinnyeszezon

E hét végén megkezdődik a görögdinnyeszüret az ország déli térségeiben. Az utóbbi hetek kedvező időjárása miatt kiváló minőségre számítanak a termelők, akik a hőségben jellemző nagyobb keresletet folyamatosan, akár szeptember közepéig is ki tudják elégíteni, áll a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és Magyar Dinnyetermelők Egyesületének közleményében.

Idén hazánkban mintegy 3500 hektáron termesztenek görögdinnyét, és mintegy 150-160 ezer tonna termés várható.AZ ÁTLAGOS DINNYEFOGYASZTÁS 12 KG/FŐ/ÉV,ami az idei elhúzódó melegebb időjárás miatt akár két kilogrammal is emelkedhet – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből. Az inputanyagok és a munkaerő drágulása miatt jelentősen növekedett a bekerülési költség, várhatóan a görögdinnye – ahogy más zöldségek és gyümölcsök is – a korábbi éveknél magasabb áron kerülhet piacra.

A hamarosan induló görögdinnyeszezon kapcsán a termelőket tömörítő Magyar Dinnyetermelők Egyesülete felhívja a kiskereskedők figyelmét, hogy nem lenne szerencsés, ha az import dinnye akciózásával – lévén jelentős mennyiségű olasz, drágább dinnye ragadt bent a nagykereskedelemben – levernék az árakat a magyar dinnye érkezésére. Ez ugyanis a hazai termesztést és ellátást hosszú távon is veszélyeztetné.

A HAZAI SZABADFÖLDI GÖRÖGDINNYE SZEDÉSÉT JÚLIUS 10-E KÖRÜL KEZDIK, ÉS EGÉSZ SZEPTEMBERIG FOLYAMATOSAN VÁRHATÓ MAJD FRISS MAGYAR DINNYE.

Elsőként Baranyában és Békésben érik, utána Tolnában és a heves-jászsági körzetben, végül a szabolcs-hajdúsági térségben. A hazai görögdinnye 70 százalékát Magyarországon értékesítik, 30 százalékát pedig exportpiacokon. A külpiacokon az elmúlt években komoly konkurensek jelentek meg, de az idei várhatóan jó és nagy mennyiségű termés előrelépést hozhat. Ugyanakkor a külföldi piacok visszahódításához a jövőben jelentős fejlesztésekre van szükség. Mindehhez az agráriumba érkező jelentős támogatási források hatékony felhasználása nagy mértékben hozzájárulhat. A termelés és piac bővítéséhez fontos lenne a termelői szervezetek tevékenységének újraszabályozására is, a termelői érdekek érvényesítése érdekében.

A fogyasztói szokások terén folytatódik az elmúlt években jellemző tendencia,A LEGKERESETTEBBEK A 4-8 KG KÖZÖTTI GÖRÖGDINNYÉK, DE IGÉNY VAN A NAGYOBBAKRA IS, AMIKET A PIACOKON ÉS ÜZLETEKBEN ESETENKÉNT SZELETELVE, AKÁR HŰTVE IS KÍNÁLNAK. FORMÁJÁT TEKINTVE A KÍNÁLATBAN A GÖMBÖLYŰ MELLETT JELEN VAN A MEGNYÚLT, OVÁLIS DINNYE.Ugyancsak folyamatosan nő a magszegény dinnyék kedveltsége, már a teljes dinnyemennyiség ötöde ilyen: ezekből leginkább a fekete héjú érhető el, de a csíkos változat is terjed.

Növekedett a sárgadinnye-termőterület

A hazai sárgadinnye már néhány hete kapható. Sárgadinnyét – a vetőmag-eladási és a termésbecslési adatok alapján – mintegy 480 hektáron termesztenek idén, a termőterület valamelyest nőtt tavalyhoz képest. A sárgadinnye-termőterületek nagyjából harmada Bács-Kiskun megyében, további harmadrésze Békés és Csongrád-Csanád megyében található. Jelentős területek vannak még Tolna és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is, a többi térségben szórványosan, jellemzően dominánsan görögdinnye-termelés mellett foglalkoznak sárgadinnyével.

Sárgadinnyéből – az áruházláncok logisztikája és a fogyasztói igények változása miatt – a vásárlók egyre inkább a kisebb méretű, 1,5-2 kg-os gyümölcsöket részesítik előnyben, ehhez igazodott a termelés is, áll a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és Magyar Dinnyetermelők Egyesületének közös közleményében.

A cikk hasonló érdekességek mellett megtalálható az agrotrend.hu oldalon is!

szeretemamezogazdasagot.hu / origo.hu

Ajánló