KezdőlapAgrárvilágKertA kertek koronázatlan királynője a bazsarózsa – II. rész

A kertek koronázatlan királynője a bazsarózsa – II. rész

A korábbiakban már olvashattak a bazsarózsa ültetésére és gondozására vonatkozó tanácsainkat. Most szeretnénk bemutatni a legnépszerűbb bazsarózsa fajtákat, amelyek minden kertbarát szívét képesek elrabolni. Azonban nem csak kertünk díszei lehetnek ezek a virágok, hanem akár egy vázában is csodálhatjuk őket, viszont ilyenkor néhány tényezőt érdemes szem előtt tartani a szép csokor érdekében.

A legnépszerűbb bazsarózsa fajták
Rengeteg különböző fajtájú bazsarózsa létezik, amelyek szemet gyönyörködtető színeivel és virágaival kápráztatják el a kert tulajdonosát. 4 különböző bazsarózsa fajtával lehet találkozni melyek a következőek: Bowl of Beauty, Coral Charm, Duchesse De Nemours, és a Raspberry Sundae.

Bowl of Beauty
Ez a fajta, a bazsarózsa egy nagyon egyedi változata, mivel rózsaszín külső szirmokkal és krémszínű belső virág résszel rendelkezik.

Coral Charm
Az egyik legkorábban virágzó fajta, amely hatalmas barackos-korallszínű virágokkal kápráztatja el az embereket. A virágzat nagy mérete miatt elengedhetetlen számukra a korai karózás. A virágok színe az idő előrehaladtával egyre fakóbb színű lesz.

Duchesse De Nemours
Ez a bazsarózsa fajta sok kertbarát nagy kedvence. Hiszen kit ne ejtene rabul egy krémesen fehér szín, egy kellemes illat, vagy a lenyűgöző megjelenésű telt virágzat.

Raspberry Sundae
Találó nevét, a “málnás fagylaltkehely” elnevezést a hihetetlen megjelenéséről kapta. Ez a fajta óriási fodros virágokat hoz, amelyek rózsaszínű, citromsárga és ezen két szín átmenete között pompázik a kert tulajdonosának nagy örömére. Nem túl erős illattal rendelkezik, azonban megjelenése kárpótolja tulajdonosát.

A szép bazsarózsa csokor titkai
A bazsarózsát sokan kedvelik csokorba kötött formában is, amelyek akár egy hétig is színesíthetik és díszíthetik az adott helyiséget. Részben vagy akár teljesen nyílt állapotban is le lehet őket vágni a szárukról, azonban a legjobb döntés, ha még bimbós állapotban kerül a vázánkba. A bimbókat a reggeli órákban érdemes ellenőrizni, ha azok kemények várjunk a leszedésükkel, ha viszont szivacsos tapintásúak ideális asztali csokor lesz belőle. A szedésekor ügyelni kell arra, hogy legalább két levél csoport maradjon a száron, amelyről a virágot eltávolítottuk, annak érdekében, hogy a növény tovább tudjon növekedni és legyen hol tárolnia az ehhez szükséges tápanyagokat. A virágok a levágást követően hitványnak tűnhetnek, azonban ettől nem szabad megijedni, ez ilyenkor teljesen normális jelenség. A szár végéből érdemes még egy kicsit eltávolítani, majd vázába helyezni, ahol a bimbók 24 órán belül kinyílnak és akár egy hétig is gyönyörködhetünk benne a vázánkban.

Ezen ismeretek birtokában akár a kertünket szeretnénk csodaszéppé varázsolni pár tő bazsarózsával, vagy ha az asztalunkra szeretnénk egy illatozó gyönyörű csokrot tudjuk mit kell tennünk azért, hogy ezt elérjük.

Előző cikkEgyedül nem megy
Következő cikkTyúk tollak nélkül?

Ajánló