KezdőlapAgrárvilágÁllatTyúk tollak nélkül?

Tyúk tollak nélkül?

A nem megfelelő tyúktartás, a hozzá nem értés számos betegséget okozhat az állatok számára. Viszont vannak olyan tyúkbetegségek, amik a jól tartott tyúkoknál is megfigyelhetőek. Ezeket nem sorolnánk a nem megfelelő állattartás, a rossz körülmények által kiváltott tyúkbetegségek közé, hanem a szokványos, gyakran előfordulók közé inkább. Az egyik ilyen látványos, legmegdöbbentőbb dolog, amit láttunk, az, mikor a tyúkok egymás tollát kezdik kicsipegetni, majd kikezdik egymást teljesen, húsig. Nehéz megtalálni a kiváltó okot és sokszor csak találgatni lehet, mindent végigpróbálni, mi lehet a megoldás rá.

Mi lehet ennek az oka?

Gyakori ok, a zsúfoltság és az unalom. Ha túl sokan vannak összezárva, unalomból is csipkedhetik egymást. Az eleve gyengébb, betegebb, de más színű egyedeket is bánthatja a többi tyúk. Érdemes elkülöníteni a többiektől, ha így van. Tetvesek is lehetnek a tyúkok, ami szintén ahhoz vezethet, hogy kitépkedik egymás tollát. A hiba a takarmányozásban is kereshető. Például ha fehérjeszegény az ételük vagy zöldtakarmányt nagyon keveset kapnak, az is lehet egy ok. Valamilyen vitaminhiány, mikroelem-, fehérje-, esszenciális aminosav-, nyersrost-hiány is állhat az egymás csipkedése hátterében, mint például a cisztin hiány. Nyáron sokszor azért tépik ki egymás tollát vagy saját magukét is, mert meleg van és ezzel is hűtik magukat. Télen olyan vitaminokra van szükségük, melyek segítségével tollat tudnak váltani, ezt a kitépett toll elfogyasztásával pótolják. A túlzott világítás, időjárási frontok, frontátvonulások, magas hőmérséklet és száraz levegő is ide sorolható még okként.

fotó: pixabay.com

Ezt tedd, ha a tyúkok tépdesik egymást

Cseréld le a rendszeresen adott tápjukat. Nagyobb skálájú takarmányra, tápra vagy takarmánykeverékre válts, amiben van kukorica, búza, árpa, napraforgó. Biztosíts számukra sok zöldet és akár konyhai hulladékot, répa, burgonya héjat is. A tojás héját is vissza lehet adni nekik. Ha van jó kis kapirgáló helyük, ahol sok a zöld, az legideálisabb számukra. Szintén jó, ha van sóder, homok, amiben fürödhetnek. Nézd át az alvóhelyüket, nem-e tetvesek. Féreghajtás sem árthat. Rendszeresen cseréld, naponta akár többször a vizüket. Biztosíts számukra elegendő területet és egy olyan helyet, ahol el tudnak bújni hűsölni. A rendszeres takarítás is elengedhetetlen a helyükön. Ha valamelyik tyúk vagy kakas sebes lesz, meg kell festeni, ne kezdjék ki jobban vagy elkülöníteni, míg be nem gyógyul neki. Ha egyik változtatás sem vezet célra, meg kell fontolni a csőrkurtítást, amennyiben ki lett zárva minden egyéb, könnyebben orvosolható ok.

Ajánló