KezdőlapAgrárvilágHírekHatéves csúcson a gazdálkodók optimizmusát jelző mutató

Hatéves csúcson a gazdálkodók optimizmusát jelző mutató

A hazai gazdák maguk mögött hagyták a tavalyi év nehézségeit, és rendkívül pozitívan tekintenek a jövőbe: leginkább várható bevételeik növekedése, és a várható, több ezer milliárd forintnyi fejlesztési forrás ad okot a bizakodásra – derült ki a Budapest Bank legfrissebb Agrárgazdasági Indexéből.

A Budapest Bank legfrissebb Agrárgazdasági Indexe az elmúlt 6 év legmagasabb értékét mutatja, 2020-hoz viszonyítva 20, de 2019-hez képest is 10 pontos emelkedés figyelhető meg – írja a Világgazdaság cikke alapján az agrotrend.hu. A részindexek közül a kereslet és a várható siker alakulását mérő index nőtt a leginkább, kiváltképp az értékesítési árak változását látják számukra kedvezőknek a gazdák: 67 százalékuk további áremelkedést vár az idei évben.

A termelési költségek növekedését a vállalkozások 96 százaléka gondolja komoly kihívásnak, ennek ellenére 22 százalékuk magasabb profitot vár a 2020-as eredményhez képest.

Fotó: MTI

A kedvező hazai értékesítési lehetőségek miatt a gazdák még inkább a magyar piac felé fordultak, 80 százalékuk az országon belül értékesíti termékeit, és 7 százalékkal csökkent a külföldre is termelő vállalkozások száma, igaz még így is 20 százalék felett van az arányuk. Az előző év nehézségei ellenére nem lankadt a gazdák a beruházási kedve, 60 százalékuk valósított meg valamilyen fejlesztést a vállalkozásában.

A likviditásuk megőrzése érdekében valamelyest csökkent az átlagosan befektetett összeg, de még így is átlagosan több mint 90 millió forintot fordítottak korszerűsítésre. Fontos számukra a termelés versenyképességének javítása, amire szívesen is áldoznak: a megkérdezettek fele sem csökkentené a kiadásokat, 32 százaléka pedig többet költene, mint tavaly. A beruházások kétharmadát saját forrásból és bankhitelből finanszíroznák, emellett több mint duplájára, 15 százalékra nőtt az állami és 8 százalékra az EU-s támogatások igénybevétele is. Az agrárium a hazai gazdaság húzóágazata, amelynek további fejlesztése nemzetgazdasági érdek.

A nemzetközi versenyképesség növelésére és a mezőgazdasági életpálya vonzóbbá tételére idén és jövőre többezer milliárd forintnyi forrást biztosítunk az agrárvállalkozások számára. A beruházást támogató pályázatok lehetővé teszik a termelési eszközök és módszerek modernizálását és a legkorszerűbb digitális technológiák alkalmazását, hogy a magyar agrárium megőrizze stabilitását – jelentette ki Papp Zsolt György, vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár.

A magyar gazdák fele már most is élvezi a legmodernebb termelési technológiák előnyeit, és megduplázódott azok száma, akiket meggyőztek mások eredményei, és elhatározták, hogy belevágnak a fejlesztésekbe. A precíziós technológiát aktívan használó vállalkozások még tovább kívánják növelni a termelés hatékonyságát, 66 százalékuk elkötelezett a további fejlesztések mellett. Szívesen támogatjuk a korszerű technológiai és a minél magasabb hozzáadott értéket biztosító fejlesztéseket, amelynek eredményeként az élelmiszeriparban és a kertészetben is tavaly 180 százalékos állománybővülést értünk el.

A többszáz milliárd forintnyi, a precíziós gazdálkodást erősítő pályázatokban is támogatni kívánjuk a gazdákat – mondta Kasziba Levente, a Budapest Bank vállalati üzletág vezetője. Régóta nagy figyelmet fordítunk a kis- és közepes agrárvállalkozások finanszírozására, vállalati hitelportfóliónk több mint negyedét a szektorban működő vállalkozások adják. Üzleti stratégiánk alapja, hogy a lehető legtöbb termékkel tudjuk kiszolgálni a hazai gazdák igényeit. Igen népszerűek a gazdaságvédelmi hitelprogramok, a felmérésben résztvevők több mint 40 százaléka is igényelte már valamelyiket közülük – tette hozzá.

agrotrend.hu

Ajánló