KezdőlapAgrárvilágHírekFolytatódnak a birtokbejárások

Folytatódnak a birtokbejárások

Ma Sombereken és Villányban folytatódott a Magyarország Legszebb Birtoka 2021-es díjkiírás országos birtokbejárása.

A bejárás második napja a Kaitz-Agro Kft. baromfifarmján folytatódott. A Kaitz-Agro Kft. tulajdonosai elmondták, jelenleg egyszerre 60 ezer baromfit nevelnek 4 istállóban, amit egy hamarosan induló beruházással szeretnének még tovább bővíteni. Kaitz László szerint az állatokkal való foglalkozás ugyan nehéz, de szép feladat. Kaitz Ákos tulajdonostárs azt is kiemelte, hogy a társadalmi felelősségvállalás is nagy szerepet játszik a cég életében. A Magyarok Kenyere Program rendszeres résztvevői, a felajánlásokat a környékbeli gazdák a sombereki telephelyre adhatják le.

A zsűri ezt követően a szántóföldi növénytermesztés kategória egyik jelöltjéhez, a sombereki Waszner Családi Gazdasághoz érkezett. Waszner Zsolt elmondta, hogy 1989-ben indult el a családi gazdaságuk működése. 300 hektáron termesztenek búzát, kukoricát és árpát, melyhez 2007-ben gabonaszárító és tároló is épült. a gabonafelvásárlást pedig egy külön erre a célra alapított kft. keretén belül végzik. Valódi családi cégként Zsolt és édesapja végzi a munka oroszlánrészét.

A nap harmadik helyszíne Villányban Günzer Tamás Pincészete volt. A borász elmondta, hogy idén pont 30 éve indult a borászi pályafutása, a kezdeti 3 hektár Palkonyán pedig mára már 70 hektáros szőlőbirtokká nőtt. Évente 700 ezer palack bort készít a Günzer Pincészet, fehér szőlőfajtái a Muscat Ottonel, a Chardonnay, Irssai Olivér, a kékszőlők közül pedig szinte az összes fajta megtalálható, a Cabernet, Merlot, a Kékfrankos. Ezek közül inkább azok a fajták kerülnek előtérbe, amik jók rosé és vörösbor készítéséhez egyaránt. A villányi borvidék leginkább a vörösborairól ismert, de egyre inkább a fehérborok is előtérbe kerülnek, mondta el Günzer Tamás. A borász azt is kiemelte, hogy a borászatok a villányi-siklósi borvidéken is együttműködnek és segítik egymást.

A cikk hasonló érdekességek mellett megtalálható az agrotrend.hu oldalon is!

Ajánló