KezdőlapAgrárvilágHírekA Magyarország Legszebb Birtoka díjkiírás zsűri tagjai ma is pontoztak

A Magyarország Legszebb Birtoka díjkiírás zsűri tagjai ma is pontoztak

A Magyarország Legszebb Birtoka Kitüntető Díj birtokbejárásainak negyedik napján a Nagy Mihály Gyógynövény Kft.-től és a Hortobágyi Nonprofit Kft-től jelentkeztünk élőben.

A Nagy Mihály Gyógynövény Kft. immáron a harmadik generációjában jár, a céget még a hetvenes években alapították és azóta is családi vállalkozásként működik. Csizmadia György, a Venyim Gyümölcse Kertészet ügyvezetője kérdezte a birtok tulajdonosát az aktulitásokról és a jövőbeni tervekről az első helyszínen.

A jelenlegi munkaerő piaci helyzet nehézségei a kertészetek tevékenységére is hatással vannak, azonban a Nagy Mihály Gyógynövény Kft.-ben pozitívan látják a jövőt. Egyrészről a gyógynövénnyel való foglalkozás jövedelmező és kiválóan értékesíthető, másrészről jelenleg is nyílnak olyan pályázatok, amelyek fenntarthatóvá teszik ezen ágazatot is. Gyógynövényekre mindig is szükség lesz, amely tényt az előző év statisztikája is alátámasztja, hogy vírusosabb időszakok esetén sokkal több fogy belőle, mint az év többi szakaszában, de mindemellett a prevencióra is sokat fordítanak a fogyasztók – foglalta össze gondolatait a birtok tulajdonosa.

A Magyarország Legszebb Birtoka díjkiírás zsűritagjai a gyógynövények után a Hortobágy felé vették az irányt, ahol Medgyesi Gergely, a Hortobágyi Nonprofit Kft. tulajdonosa mutatta be a birtokot, amelynek történelmi jelentősége majd 9000 évre nyúlik vissza. Szarvasmarhát, lovakat, bivalyokat, valamint sertéseket tenyésztenek és a régi, hagyományos pásztor állattartásnak a hívei. Pásztoraik maguk készítik a tereléshez szükséges eszközöket, mint például a karikás ostorokat vagy a szűröket. Évente több százezer embert látnak vendégül a csikósversenyeken és a méltán híres Hortobágyi Lovasnapokon is.

Állatállományuk a magyar szürke szarvasmarha a borjakkal együtt közel 3000 egyedet számlál, közel 190 nóniusz lovuk van és a rackajuhaik is szép számmal képviseltetik magukat. Közel 8000 hektáron legeltetik állataikat, aminek köszönhetően meg tudják őrizni a 2-300 évvel ezelőtti puszta szépségét.

A mai nap utolsó bejárt birtoka pedig a Tégláson elhelyezkedő Aranykalász Gazdák Kft. volt, ahol Jakab István a MAGOSZ elnöke interjúvolta meg Szabó Sándor tulajdonost.

A szántóföldi kultúrák közül lucernát, repcét, búzát, napraforgót, talajmunkáktól a betakarításig tulajdonképpen mindennel igyekszenek kiszolgálni partnereiket. Precíziós gazdálkodást alkalmaznak, de folyamatosan fejlesztik magukat, hogy a legkorszerűbb technológiát tudják alkalmazni munkájuk során. 450 hektáron gazdálkodnak, de ugyanekkora területtel rendelkeznek integrációban is és szerencsére ez a terület folyamatosan növekszik is. Ezenkívül sertéshizlalással is foglalkoznak, a szarvasmarha tenyésztést és hizlalást már egyik gyermeke teljesen átvette. Innovációnak tekinthető, hogy a klímavédő takarmányt immáron öt éve használják, aminek köszönhetően hónapokkal előbb meghízik a jószág, húsuknak minősége is jobb és mindemellett környezetbarát is. A jövőben a terményszárításban is precíziós technológiát kívánnak alkalmazni.

A folyamatosan zajló birtokbejárásokról itt az agrotrend.hu weboldalán valamint az Agrotrend facebook oldalán történő élő bejelentkezésekből tájékozódhatnak az érdeklődők.

Ajánló