KezdőlapAgrárvilágKertKreatív növénytartók házilag

Kreatív növénytartók házilag

Számtalan szebbnél szebb cserép, virágtartó láda kaphat már, de mi magunk is készíthetünk otthon, házilag. Felhasználhatjuk régi, már nem kellő edényeinket, lábosainkat, üres használati tárgyainkat virágtartóként, ezzel is téve a túlvásárlás ellen. Támogatva a környezetvédelmet, az újrahasznosítást, keressünk alternatív virágtartó eszközöket vagy készítsünk házilag. Egészen a magok eltevésétől kezdve a palántákig, de a kész növények beleültetéséig mindent meg lehet oldani e módon. A cserépen, virágládán túl is van élet!

Ezeket tudod felhasználni magok, palánták, virágok, de még a veteményesed, gyümölcsfák, bokrok ültetéséhez is

Régi kád, kiszuperált bringa, wc papír guriga, tojástartó, papír hulladék, konténer, teásdoboz, kanna, lyukas öntöző kanna, üvegek, tálak, szűrők, lábosok, tejfölös és joghurtos poharak, üdítős és tejes dobozok, gumicsizma, bakancs, hordó, kosár, fatuskó, nagyobb elhalt faág, bádogkanna, talicska, fa ládák, műanyag rekeszek, régi homokozó, kád, betongyűrű, babakocsi, szalmabála, de még elhasznált autó vagy traktorgumi is.

fotó: pixabay.com

Magtól a palántákig

Ha magokat ültetünk, akkor nagyszerűen fel tudjuk használni a joghurt, tejföl, a kifogyott üdítős, műanyag üvegek, de még a tejes dobozok alját is. De nagyon mutatós tud lenni az is, mikor tojástartóba ültetjük a magokat. Papírból is készíthetünk palánta tartót. Nem csak a magokat ültethetjük el bennük, hanem a kisebb palánták is kerülhetnek kezdetekben ezekbe a tartókba.

Növények a házban

Kicsorbult letört cserepeink, csempéink darabkáival, üvegdarabokkal, kisebb kavicsok segítségével kreatívan díszíthetjük a már meglévő cserepeink, virágládáink is például. De egy-egy mutatósabb régi láda, virágtartó, edény is jó szolgálatot tehet, mint virágtartó.

fotó: pixabay.com

Veteményes, virágoskert

A veteményesünk nagyobb területet foglal el, de házilag készíthetünk emelt magas ágyásokat vagy nagyobb mélységű, felületű tárgyak is lehetnek veteményeskert alapok. Mire gondolok? Például a már nem kellő, forgalomból kivont autó is lehet virágtartó, mint ahogy a régi bringák kosarát, csomagtartóját is előszeretettel használják sokan virágtartó állványként. De a régi zománcos kád is kezdhet új életet veteményeskertként. Egy szalmabála is nagyszerű magasított ágyásként például. A nagyobb autó vagy traktorgumi is lehet jó virágágyás. Igaz, hogy meglepő és vicces, de tökéletes és mutatós lehet egy régi, lyukas csizma vagy bakancs is virágtartóként.

Fa

A fák gyökérzete rendszerint nagyobb területet igényel, de egyes fajok kiválóan bírják a szűkösebb életteret is. Ha olyan fát ültetsz, aminek nincs különösebb helyigénye, akkor érdemes egy nagyobb dézsába, esetleg megmaradt fahordóba ültetni, illetve erre kiválóan alkalmas a már nem használatos homokozó is.

A különböző, már nem kellő használati tárgyaink nagyon jó szolgálatot tehetnek, mutatós virágágyások, veteményesek, növények nőhetnek ki belőlük, új életet kezdve. Az egyik legjobb felhasználási, újrahasznosítási módjuk, kidobás helyett.

Ajánló