KezdőlapAgrárélményJúlius 25-ig lehet szavazni az Év Madarára

Július 25-ig lehet szavazni az Év Madarára

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 1979-ben indította el az Év madara programját, melynek célja, hogy megismertesse azokat a madárfajokat, amelyek védelmében a lakosság fontos szerepet kaphat. A 2022-es Év madarára még néhány napig, július 25-ig lehet szavazni.

A pályázat jelmondata a Sokszínű természet. Ezzel nem csak a madárvilág változatos megjelenésére szeretnék felhívni a figyelmet, hanem a biológiai sokféleség, sokszínűség fontosságára is – írja a bama.hu cikke alapján az agrotrend.hu.

Fotó: pixabay.com

Idén három gyönyörű madárfajra lehet szavazni, melyeket egytől egyig Baranyában is megfigyelték már. A kék begy nádi énekesmadaraink közül a legszebb tollazattal rendelkező, rejtett életmódú, nehezen észrevehető faj. Hazai fészkelőállománya 1200–2000 párra tehető. A zöld küllő gyakori harkályfélénk, kedveli a ligetes erdőket, fasorokat, városi parkokat, temetőket, ártéri erdőket, de a zárt állományokat elkerüli. Hazai fészkelő állománya 15 ezer–17 ezer párra tehető és növekedést mutat. A vörös gém nagy méretű gázlómadár, laza telepeit nagy kiterjedésű nádasokban alakítja ki. Hazai fészkelő állománya 630–810 párra tehető.
Cikkünk megírásakor már közel 11 ezer szavazat érkezett a madarakra, a legtöbben a zöld küllőre voksoltak.

agrotrend.hu

Ajánló