KezdőlapAgrárélményA második héten is csodás birtokokat látogatott meg a Magyarország Legszebb Birtoka...

A második héten is csodás birtokokat látogatott meg a Magyarország Legszebb Birtoka díjkiírás zsűrije

A Magyarország Legszebb Birtoka díj kiírására immáron ötödik alkalommal kerül sor. Az elmúlt hét folyamán a szakmai zsűri tovább járta a jelölt birtokokat, amelyek közül a szemlék után együttesen kategóriánként hármat fognak beszavazni a döntőbe – írta az agrotrend.hu.

1. nap

A Magyarország Legszebb Birtoka díjkiírás birtokbejárásainak negyedik napján a Nagy Mihály Gyógynövény Kft.-től és a Hortobágyi Nonprofit Kft-től jelentkeztünk élőben. A Nagy Mihály Gyógynövény Kft. immáron a harmadik generációjában jár, a céget még a hetvenes években alapították és azóta is családi vállalkozásként működik. Csizmadia György, a Venyim Gyümölcse Kertészet ügyvezetője kérdezte a birtok tulajdonosát az aktulitásokról és a jövőbeni tervekről az első helyszínen. Nagy Mihály elmondta, hogy a gyógynövényekre mindig is szükség lesz, hiszen a jelenlegi vírushelyzetben is a prevencióra sokat fordítanak a fogyasztók.

A zsűri ezt követően a Hortobágy felé vették az irányt, ahol Medgyesi Gergely, a Hortobágyi Nonprofit Kft. tulajdonosa mutatta be a birtokot, amelynek történelmi jelentősége majd 9000 évre nyúlik vissza. Szarvasmarhát, lovakat, bivalyokat, valamint sertéseket tenyésztenek és a régi, hagyományos pásztor állattartásnak a hívei. Évente több százezer embert látnak vendégül a csikósversenyeken és a méltán híres Hortobágyi Lovasnapokon is. Állatállományuk a magyar szürke szarvasmarha a borjakkal együtt közel 3000 egyedet számlál, közel 190 nóniusz lovuk van és a rackajuhaik is szép számmal képviseltetik magukat.

Az első nap utolsó bejárt birtoka a téglási Aranykalász Gazdák Kft. volt, ahol Jakab István a MAGOSZ elnöke interjúvolta meg Szabó Sándor tulajdonost. A szántóföldi kultúrák közül lucernát, repcét, búzát, napraforgót, talajmunkáktól a betakarításig tulajdonképpen mindennel igyekszenek kiszolgálni partnereiket. Precíziós gazdálkodást alkalmaznak, de folyamatosan fejlesztik magukat, hogy a legkorszerűbb technológiát tudják alkalmazni munkájuk során.

2. nap

A második nap Braun Attila gyümölcsösében indult. Braun Attilával Erdei Márta, az Alba Milagro Hungary Kft. Békés megyei szaktanácsadója beszélgetett. A birtokon megtalálható a nagyon magas C-vitamin tartalmú homoktövis, goji bogyó, húsos som, többfajta alma és cseresznye, szilva, meggy, őszibarack, valamint egzotikus gyümölcsök is, mint például a gránátalma. A gyümölcsökből lekvárokat készítenek, befőtteket tesznek el, aszalást végeznek és pálinkát is főznek belőlük. Gazdaságukra leginkább a biogazdálkodás jellemző, amit nagyon kedvelnek az őket látogató vendégek is.

A következő állomás Pusztaföldvár volt, ahol Tóth Diána, a szeretemamezogazdasagot.hu webportál főszerkesztője kérdezte Maglóczki Józsefet, a Maglóczki Kert tulajdonosát a birtok sajátosságairól.

Körülbelül másfél hektár kajszibarackkal rendelkeznek, amit egy kisebb terület málnás, pontosabban 5000 tő tesz még színesebbé, különösképp az a fél hektár birs, amit a jövőben tovább szeretnének fejleszteni. Fő irányvonaluk a frissen szedett gyümölcsök értékesítése, valamint a málnaszörp és a kajszi lekvár, illetve utóbbi gyümölcs pálinkájának a készítése.

A Maglóczki málna már sokak számára is ismert lehet, ugyanis a Kézműves Kiválóságok díj Magyarország Szörpje kategóriájában a Maglóczki málna került ki győztesen.

3. nap

A Magyarország Legszebb Birtoka zsűritagjai a birtokbejárások hatodik napján először Szentesen a Délaföldi Kertészek Szövetkezetének székhelyén járt, ahol Fórián Zoltán, az Erste Agrárkompetencia Központ vezetője interjúvolta meg Nagypéter Sándor elnök urat. Az idei év kimondottan erősnek lesz mondható a DélKerTÉSZ számára, ugyanis 5-7000 tonnával több terméket fognak tudni értékesíteni. Mindezek mellett egy igen nagy beruházásba is belefognak egy 10500 m2-es logisztikai komplexum megépítése kapcsán, amely magába foglalja a hűtőkapacitást, a göngyöleg tárolót, a csomagolóanyag raktárat, valamint egy 16 rámpával rendelkező komissiózó részt is.

Ezt követően a zsűri Felgyőre érkezett, ahol Ledó Ferenc kérte fel Dobos Ferencet, a Profi-Tom Zöldségtermelő Kft. bemutatására. A családi vállalkozás fő kultúrája a paradicsom, azonban a jövőben újabb zöldségeket is terveznek termeszteni, mint például uborkát és padlizsánt.

A harmadik helyszín a precíziós gazdálkodás kategóriájában jelölt Vadas-Agro Kft. volt, ahol az Agrárminisztérium képviseletében Juhász Anikó kérdezte a cég ügyvezetőjét, Vadasné Magdolnát a birtok sajátosságairól. A precíziós gazdálkodás összetett rendszerében tevékenykedő vállalkozás 700 hektáron gazdálkodik, szántóföldi növényeket termelnek, mint búza, kukorica, repce és napraforgó. A generációváltás kérdése a Vadas-Agro Kft. életében is fontos momentum, ugyanis nagyobbik lányuk egy gabonakereskedő multi cégnél gyűjtött tapasztalatait most a családi gazdaságban kívánja kamatoztatni. 

A folyamatosan zajló birtokbejárásokról itt az agrotrend.hu weboldalán valamint az Agrotrend facebook oldalán történő élő bejelentkezésekből tájékozódhatnak az érdeklődők.

agrotrend.hu

Ajánló