KezdőlapAgrárvilágHírekHarmadik hete folytatódnak a birtoklátogatások

Harmadik hete folytatódnak a birtoklátogatások

A Magyarország Legszebb Birtoka zsűritagjai a birtokbejárások hetedik napján az Ager-Agri 2021 Kft-nél, Bogár József gazdálkodónál és Borbás Edit őstermelőnél jártak.

A szántóföldi növénytermesztés kategória egyik döntősével, az Ager-Agri 2021 Kft. vezetőjével kezdték meg a zsűrizést a harmadik héten a birtok látogatói, ahol Kovács Bálint mutatta be a családi gazdaságot.

Kovács Bálint volt az első gazdálkodó, aki Magyarországon a precíziós gazdálkodást kezdte el alkalmazni egy amerikából behozott technológia alapján 2002-ben. 700 hektáron saját területet művel, valamint még néhány százat integrációban, amivel együttesen több, mint 1000 hektáron gazdálkodnak.

Két gyermeke már évek óta a családi gazdaságban tevékenykedik felsőfokú mezőgazdasági végzettséggel, így a generációváltás ténye nem is volt kérdés a vállalkozásban. Fia a kombájnt kezeli, míg lánya a szárítóüzem precíziós technológiáját koordinálja mérnökként. A gazdaságban minden megtalálható, ami a XXI. század mezőgazdaságához szükségeltetik.

Bogár József családi gazdaságában a kérdések sora az időjárás sajátosságával kezdődött, mely talán bármely gazda számára lehetett volna aktuális. A precíziós gazdálkodás kategóriájában jelölt Bogár József a jövőben a dróntechnológiára szeretne összpontosítani, azon belül is a drónnal való permetezést kívánja alkalmazni, de egyelőre ezt a jelenleg hatályos jogszabályok még nem teszik lehetővé.

Természetesen szó esett a rövid interjú alatt a repce műveléséről, amelyet szintén különleges és innovatív technológiára támaszkodva hajt végre a gazda és az őszi kalászosok által elérhető jövőbeni elérni kívánt célokról is.

A mai birtoklátogatások utolsó helyszínének választása Agárdra, Borbás Edit őstermelő családi gazdaságára esett, ahol 80 hektáron gazdálkodik három családi gazdaság, valamint egy cég is. A szamócától kezdve a birsalmán át a datolyaszikváig tulajdonképpen minden fajta gyümölcs megtalálható náluk. A gyümölcstermesztés mellett feldolgozással is foglalkoznak, a szedés legnagyobb részét pedig Szedd magad! akciók keretein belül oldják meg.

Magas minőségű gyümölcsleveik megtalálhatóak Budapesten a Zuglói Önkormányzati Piacon is, amiket kifejezetten keresnek a vásárlók, hiszen hozzáadott cukor és tertósítószer nélkül készülnek.

A folyamatosan zajló birtokbejárásokról itt az agrotrend.hu weboldalán valamint az Agrotrend facebook oldalán történő élő bejelentkezésekből tájékozódhatnak az érdeklődők.

A cikk hasonló érdekességek mellett megtalálható az agrotrend.hu oldalon is!

Ajánló