KezdőlapAgrárélményÚjabb gyönyörű birtokokat tekintettünk meg

Újabb gyönyörű birtokokat tekintettünk meg

A Magyarország Legszebb Birtoka zsűritagjai a birtokbejárások nyolcadik napján a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoporttól, majd a Kabóka Kft-től jelentkeztek, végül a Varga Pincészetben jártak.

Az első helyszínen Lengyel Zsolt, a Pannonia Bio kereskedelmi igazgatója tette fel kérdéseit Csepregi Attilának, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport vezetőjének.

A cég 3100 hektáron gazdálkodik, emellett 2000 hektár teljeskörű és 3000 hektár részleges bérmunkát végez. Általános növénykultúrákkal foglalkoznak, mint a búza, a kukorica és az árpa, de étkezési napraforgó és mák is megtalálható területeiken. 850 kocás sertéstelepük is van, ahol kizárólag csak malac előállítással foglalkoznak.

Az elmúlt időszakban ők is megsínylették az időjárás okozta nehézségeket, amellyel szemben leginkább talajműveléssel és öntözéssel próbáltak védekezni, amely jelentős anyagi kihívás is volt egyben. Minden nehézséget félretéve arra buzdítják a következő generációt is, hogy válasszák a mezőgazdaság nyújtotta lehetőségeket, hiszen ez egy idő- és válságálló szakma és az élelmiszer előállításra minden nap szükség van.

A Kabóka Kft. képviseletében Varga Balázs nyilatkozott birtokukról, amelyből megtudtuk, hogy a lovastanya mellett sertéstenyésztéssel és növénytermesztéssel is foglalkoznak. 800 hektár szántón gazdálkodnak és 4000 hízóval folytatják környezettudatosan gazdálkodásukat. 

A jövőben az inputanyagok felhasználásával a lehető legjobb minőséget kívánják elérni, igénybe véve a precíziós technológiákat, amelynek szépségét és alkalmazását minden pályakezdőnek is hosszú távon ajánlják.

Mai utolsó állomásunk Badacsonyörse vezetett a Varga Pincészethez, ahol Pais István a Huminisz Kft. ügyvezetője interjúvolta meg Varga Pétert.

Varga Péter a mindennapok eseményeinek megfelelően stílusosan egy olimpiai hasonlattal kezdte meg a birtok bemutatását, mely szerint régen a mester és a tanítvány hozta el a sikert együttes erővel, ami ma már csapatokban nyilvánul meg és mindez igaz a szőlészet-borászatban rejlő szépségekre is. 

A Varga Pincészet 8-10 éve van jelen neves nemzetközi borversenyeken, amelyekről az utóbbi években is több, mint 22 aranyérmet hoztak el átlagosan, az idei évben pedig már legalább 40 aranyra számítanak.

A folyamatosan zajló birtokbejárásokról itt az agrotrend.hu weboldalán valamint az Agrotrend facebook oldalán történő élő bejelentkezésekből tájékozódhatnak az érdeklődők.

A cikk hasonló érdekességek mellett megtalálható az agrotrend.hu oldalon is!

Ajánló