KezdőlapAgrárvilágHírekA dinnye sem lesz már olcsóbb az idén

A dinnye sem lesz már olcsóbb az idén

Két-háromszáz forint között van a magyar dinnye idei kilónkénti ára – mondta az InfoRádióban Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója. Hunyadi István arra is kitért, hogy a termelők a növekvő költségüket is beépítették a dinnye árába.

Az idei dinnyetermés már előzetesen is igen jónak ígérkezett, és úgy fest, hogy az időjárás nem fog komolyabb gondokat okozni, így a minőség is jól alakul – mondta az InfoRádióban Hunyadi István. Ugyanakkor a hazai termőterületekben mutatkozik némi csökkenés, ami hatással van a kínálatra: a korábbi 200 ezer tonnás dinnyeterméshez képest idén 45-50 ezer tonnával kevesebbre lehet számítani – írja az infostart.hu.

Az árak alakulása idén inkább termelői szempontból számít jónak – jegyezte meg a FruitVeb ügyvezető igazgatója. A szezon kezdetén a jellemezően görög importgyümölcs ára a piacokon, zöldséges standokon 450-500 forint körüli áron alakult, de ezek mára kikoptak a kínálatból, és a hazai dinnyeszezon júliusi indulásával a fogyasztók most már magyar dinnyével találkozhatnak. Az áruházláncokban alacsonyabb, a piacokon, zöldségeseknél némileg magasabb áron kaphatók, nagyjából 100 forintos differencia tapasztalható.

Hunyadi István megjegyezte, bármennyire is furcsán hangzik a fogyasztó szempontjából, de a termelői érdekeket is szem előtt tartva a mostani 200-300 forintos árak hellyel-közzel rendben vannak.

A szakember arra is kitért, hogy egyik magyarországi gyümölcs esetében sem lehet idén lényeges árcsökkenésről beszámolni, hiszen azt a körülmények sem igazán tették lehetővé. A korábbi évekhez képest azonos vagy valamivel magasabb árszintekkel lehet találkozni. Ennek az elsődleges oka, hogy a termelésre rakódó költségek jelentősen megnőttek, különösen az utóbbi, Covid által terhelt egy évben. A növényvédő szer, az összes termeléshez szükséges importanyag drágult, 30-40, de akár 50 százalékkal. Ráadásul, ha valamilyen hiány tapasztalható a piacon, azt automatikusan áremelkedéssel reagálja le a kereskedelem – tette hozzá Hunyadi István.

A cikk hasonló érdekességek mellett megtalálható az agrotrend.hu oldalon is!

szeretemamezogazdasagot.hu / infostart.hu

Ajánló