KezdőlapAgrárélményBefejeződött Magyarország Legszebb Birtokainak bejárása

Befejeződött Magyarország Legszebb Birtokainak bejárása

A Magyarország Legszebb Birtoka zsűritagjai a birtokbejárások kilencedik napján a Huminisz Kft.-től majd a Zsankó Gazdaságtól jelentkeztek, végül Balogh Balázs birtokán jártak. Három hét leforgása alatt huszonnégy birtokot látogattak meg óriási élményekkel gazdagodva és csodás gazdaságokat megismerve.

A Magyarország Legszebb Birtoka utolsó napjának első helyszíne a szőlészet-borászat támogatójánál a Huminisz Kft.-nél volt, ahol Tóth Diána, a szeretemamezogazdasagot.hu főszerkesztője kérdezte Pais István ügyvezetőt a három hét alatt gyűjtött tapasztalatokról.

A Huminisz Kft. 10 éve van a piacon folyamatosan bővülő termékeivel. Ezen időszak alatt gyakorlatilag 99%-ban sikeresen fedte le palettáját a magyar gazdálkodók körében a kiváló minőségű és ár-érték arányú termékeivel. Ugyan az év egy szakasza lezárult, azonban az őszi munkálatokra már most készülnek, amely az egyik csúcstermékük, a K2 magas aminosavtartalmú növénykondícionáló ajánlásával biztosítják a gazdáknak a kiváló gondoskodást a jó végeredmény érdekében a szántóföldi növénykultúrák számára.

Tizenhat növényorvos, illetve agrár felsőfokú végzettséggel rendelkező kollégáik szaktanácsadással segítik az ország egész területén a gazdálkodók munkáját.

Pais István a Magyarország Legszebb Birtoka kiírása kapcsán úgy gondol vissza a birtokbejárásokra, mint erős szakmaiságok, innovációk és transzparenciák jelentek meg, amely értékek a Huminisz Kft.-ben is jelen vannak, többek között ezért is támogatják szívvel-lélekkel ezt a projektet.

Az utolsó nap második helyszínén Zalaszentlászlón kérdezte Balázsik Zsófia agrár-szaktanácsadó Zsankó Norbertet gazdaságának különlegességeiről.

A Zsankó Gazdaságban elsősorban sertés tartással és feldolgozással foglalkoznak, leginkább mangalicával, de megtalálhatóak keresztezett fajták is. A helyi gazdákkal kitűnő együttmőködésben dolgoznak, állataik takarmányainak egy részét ők, további részét pedig saját maguk állítják elő.

Minden terméküket a helyi feldolgozóban állítanak elő adalékmentesen, háziasan. Hagyományos sós eljárással tartósítanak, bükkfával füstölnek és az egész ország területére szállítanak belőle a magas minőségnek köszönhetően.

A birtokbejárások utolsó helyszíne Gyékényes volt, ahol Mátrai Zoltán az Agrotrend Csoport ügyvezetője interjúvolta meg a Balogh Balázst, aki nagy szeretettel mesélt birtokáról.

Balogh Balázsék 190 hektáron gazdálkodnak szántóföldi kultúrákkal, mint árpa, búza és kukorica. Emellett sertéstenyésztéssel is foglalkoznak, jelenleg megközelítőleg 2000 sertéssel. Az aszályos időjárás sajnos az ő gazdaságukra is negatívan volt hatással, de bízik abban, hogy a hígtrágya injektált kukorica bíztatóbb eredményeket produkál majd és jobb lesz a termésátlag. 

Családi gazdaságukat hárman tartják kézben, amelyben öt New Holland traktor is nagy segítséget nyújt. 

Az Agrárminisztérium pályázati felhívásának köszönhetően ők is benyújtottak két pályázatot, amellyel a sertéstelepet, illetve a preciziós gazdálkodást illetően egy korszerű New Holland kombájnnal kívánják fejleszteni gazdaságukat.

A beszélgetést követően Mátrai Zoltán a birtokbejárás résztvevőit és zsűritagjait kérdezte az elmúlt kilenc nap tapasztalatairól, akik még jelen voltak a helyszínen.

A birtokbejárások élő bejelentkezései megtekinthetőek az Agrotrend facebook oldalán.

A cikk hasonló érdekességek mellett megtalálható az agrotrend.hu oldalon is!

Ajánló