KezdőlapAgrárvilágKertHa így ülteted el facsemetéid, biztos, hogy gyökeret eresztenek

Ha így ülteted el facsemetéid, biztos, hogy gyökeret eresztenek

Gyümölcsfák, és a különböző fafajták elültetésétől rengeteg dolgot kaphatunk. Megannyi színt, illatot, árnyékot, friss oxigént és még gyakran termést is. Érdemes hát kertünkben pár facsemetét elültetni, amivel a szebb megjelenése is biztosít a kertnek és a mi komfortunk is.

Erre figyelj a facsemeték ültetésénél, ha jól akarod csinálni

– Válaszd ki, milyen fafajták kerüljenek a kertedbe. Örökzöldek, gyümölcsfák? Arra ügyelj, hogy némelyiknek nagyobb a helyigénye, némelyik viszont beéri kevesebbel is. Fontos, hogy a választott fa, ezen az éghajlaton jól érezze magát, fagytűrő legyen és bírja a napsütést is. És az sem mindegy, milyen a talajminőség, amibe kívánod ültetni, arra is kényes lehet a fácska.

– Tavasszal, rügyezés előtt és ősszel érdemes belekezdeni a faültetésbe, nyáron és télen nem.

– A következő lépés a megfelelő hely megtalálása, ahol elültetheted. Jól hozzáférhető legyen, a fa kedvére növekedhessen, kapjon elég fényt, esőt. Ne legyen útba beálláskor és ne árnyékolja be a virágoskerted se.

– Csak is megbízható minőségű facsemetét vásárolj, és csak olyan helyről, ami leellenőrizhető, megvannak az engedélyei. Különben nem biztos, hogy olyan fát fogsz kapni ültetéshez, amire pont gondoltál. És bizony az sem biztos, hogy termőre fog fordulni a fa valaha, vagy egy-két évnél tovább növekedni fog, nem pedig elszárad

fotó: pixabay.com

– Ha megvan a facsemete, a hely, ahova ültetni fogod, akkor már csak pár lépés van hátra. Az ültető gödör kiásása az egyik. Minimum kétszer szélesebb és mélyebb lyukat áss, mint a fa gyökérlabdája. A talajt lazítsd fel ásóval vagy vasvillával, hogy a gyökérnek könnyebb dolga legyen megeredni. Kerülhet alulra komposzt, homok, mely tovább javítja a fa életben maradási esélyeit azáltal, hogy több tápanyag kerül a földbe és a locsolás, eső általi nedvességet is jobban megtartja. A fa földlabdáját is érdemes behelyezés előtt kicsit meglazítani, meglocsolni és csak utána behelyezni a neki ásott gödörbe. Iszapolni érdemes. Utána lapátold rá az összes földet és alaposan taposd, döngöld le. Ilyenkor érdemes még egy adag locsolás. Gyakrabban kell locsolni az elején, csak míg be nem ered.

– Mulccsal betakarhatod a törzse körül, hogy még jobban megtartsa a nedvességet, illetve ezzel a módszerrel a körülötte lévő terület is tisztán marad, nem lesz gazos.

– Oszlopos gyümölcsfáknál és a bizonytalanabb ültetésnél érdemes támasztékot is készíteni a fának. A támasztékot közvetlen a fa mellé, a nyugati oldalra szúrd le, egy laza, fekvőnyolcassal, kötöző zsinórral kösd ki. De ne legyen túl szoros, hogy a fának legyen helye növekedni.

Végezetül egy-két hét és már biztosan látni lehet a végső eredményt, beeredt-e a fa és hozza az új hajtásait vagy bizony újat kell ültetni a helyére.

Ajánló