KezdőlapAgrárvilágHírekMa már a liszttel senki nem viccel!

Ma már a liszttel senki nem viccel!

Senkinek nem kell színes grafikonokat rajzolnom ahhoz, hogy tudja, a liszt ára évek óta emelkedik. Nyakunkon az augusztus, az Új Kenyér, ideje ismét beszélni a terméklánc helyzetéről, a várható árviszonyokról. A búza magas ára nyilván sejteti, hogy a liszt-fronton sem számíthatunk fegyverszünetre.

A magyarországi malomipar továbbra is az alacsony kapacitás kihasználtság miatti nyomott jövedelmezőség csapdájában vergődik, de az iparági átlag mögött a piac folyamatos koncentrálódása húzódik meg – írja az agrotrend.hu. Ez azonban nem jelenti azt, hogy csökkenne a malmok száma. Sőt, a Gyermelyi már építi újabb, napi 300 tonnás felöntésű malmát.

Tudatosság, fizetőképesség

A pandémia sok-sok negatív hatása mellett a gabona termékpálya szereplői látnak pozitív következményeket is. Ilyen például az alapvető élelmiszerek felértékelődése. Ez nem csak a kereslet felfutásában, hanem az áremelések korábbiaknál könnyebb végrehajtásában öltött és ölt idén is testet. Emlékszünk a kereslet tavalyi időszakos, de ugrásszerű emelkedése. Ez azonban együtt járt a fogyasztás racionalizálásával is. Magyarán, ésszerűbben vásárolunk, kevesebbet pazarolunk, többen sütnek otthon kenyeret, és ez a malmok idei őrlési adatain meg is látszik. Az év első felében kevesebb lisztre volt szüksége a piacnak. Mint minden rossznak, ennek is volt jó oldala, hiszen így elegendőnek bizonyult a tavalyi búzatermés az új termésig.

A kenyér és tésztafélék felértékelődése tehát együtt járt a fogyasztók árérzékenységének csökkenésével is. Ennek köszönhetően a költségemelkedések könnyebben háríthatók tovább a lánc végén állók felé. Ez már az elmúlt évben is tapasztalható volt, és azzal járt, hogy kisebb lélegzethez jutottak a feldolgozók. A nagy kérdés, hogy ez tartós trend marad-e. Meggyőződésem, hogy igen. A szemléletváltozás velünk marad, és még inkább folytatódni fog. A kereslet szerkezetében ez úgy mutatkozik meg, hogy kevesebb kenyeret, de több, változatosabb péksüteményt vásárolunk. Tovább növekszik a helyben kisütött szegmens jelentősége. A hozzáadott érték emelkedése kedvező hatással van az egész termékláncra. A piac értékbeli bővülést jelenti.

A sütőipar mellett a tésztások is érzékelik a fogyasztói szemléletváltozást. Ebbe persze az nem tartozik bele, hogy tavaly a vendéglátás kiesésével a nagyobb kiszerelések piaca erősen beszűkült. A lakosság viszont többet vásárolt és nagyobb tételekben. Mivel a tésztafélék korosztályt tekintve a fiatalabbaknál népszerűbbek, ahogy cseperednek, úgy lesz többletfogyasztásuk kedvező hatással az egész piacra. A változások tere az is, hogy a tojásmentes változatok kereslete jelenleg nagyobb ütemben nő, mint a nálunk komoly hagyományokon nyugvó tojásosoké. Általánosságban is a szegmentáció erősödése jellemzi a piacot. A szénhidrát-csökkentettől a glutén mentesig, a teljes kiőrlésűtől a hüvelyesből készültig, sok az újdonság a piacon. Az egészséges életmód és a hiánybetegségek gerjesztette fejlődést a gyártók élénk innovációval szolgálják ki, és ez is az értékbeli növekedés motorját hajtja.

Változó árarányok

Az étkezési búza és a liszt átadási ára júliusban egyaránt 14 százalékkal magasabb, mint volt egy évvel korábban. Ez azt jelenti, hogy országos átlagok szintjén sikerült a malmoknak a költségemelkedést továbbhárítani. Ehhez hozzátesszük azt is, hogy eközben a takarmánybúza ára ennél nagyobb arányban nőtt (23%-kal).

Iparági szinten a liszt és a búza emelkedő árkülönbségében és az ismét javuló árarányokban is tetten érhető a malomipar helyzetének némi javulása.

Forrás: KSH és AKI adatok alapján Erste Agrár számítás

Élénk külkereskedelem

A búzakivitel – a 2020. évi 30 százalékos(!) növekedés után – 2021 első négy hónapjában, mennyiségben 26 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Tavaly a lisztkivitel sem tudott nőni, de a tészta exportja nagyot ugrott (mennyiségben +38%). A lisztexport évente 200 ezer tonna körüli, de emellett egy sor feldolgozott készítményben is hagyja el liszt az országot. Az import inkább készítmények formájában számít jelentősnek.

Erste Agrár előrejelzések

  • Lesz lisztáremelés. Arra számítunk, hogy az ősz folyamán a januári és áprilisi szinthez hasonlóan 3-5 forinttal emelkednek a malomipar lisztátadási árai.
  • A lisztárak leginkább a búza árával mozognak együtt, de a fenntarthatóság érdekében az energia, a munkaerő költségeinek emelkedése is meg kellene, hogy jelenjen árában. Ez irányban jó úton van a malomipar. Döntő tényező, hogy végre elcsendesült a sütőiparral való egymásra mutogatás, panaszkodási verseny, és inkább a közös érdekek kerültek előtérbe. A fogyasztói igények gyors kielégítése, és gerjesztése ugyanis csak közösen tud működni.
  • Jelentős különbség van a piac vezető malomipari csoportjai és a többi, kisebb szereplő teljesítménye mögött. Ezért az országos átlagok mögött tisztában kell lenni azzal, hogy a nagy cégcsoportok magas kapacitás kihasználtsággal és hatékonysággal működnek. A jövőt illetően is ők lesznek a meghatározók.
  • A vendéglátóipar visszatérése nagyon fontos keresleti tényezőnek bizonyul ebben az évben. Mérsékli az őrlés visszaesését, illetve az áremelések realizáláshoz is hozzájárul.
  • A lisztexport stabil tényezője mellé egyre inkább fel fog zárkózni a tésztafélék kivitele is.

Fórián Zoltán

vezető agrárszakértő

Erste Agrár Kompetencia Központ

Ajánló