KezdőlapAgrárvilágMiért kerül ennyibe egy liter tej?

Miért kerül ennyibe egy liter tej?

Valamennyi gazdálkodót, de fogyasztót is érdekelheti, érdekli, hogy vajon mennyibe kerül egy liter tej, vagy egy kg hús előállítása, melyek is a legnagyobb költségtényezők pl. a legfontosabb szántóföldi árunövényeink közül melyiknél a legnagyobb a növényvédőszer-költség? Melyik szabadföldi zöldségnövény hozta a legnagyobb hektáronkénti jövedelmet az elmúlt években?

Ezekre és más hasonló kérdésekre válaszol az Agrárközgazdasági Intézet a tesztüzemi rendszer oldalán elhelyezett, mezőgazdasági ágazatok költség- és jövedelemhelyzetét bemutató új interaktív grafikon – írja honlapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az adatok a teljes árutermelő mezőgazdaságra reprezentatív, 2100 mezőgazdasági termelőből álló tesztüzemi rendszer eredményszemléletű adataiból származnak, a táblázatos módra váltást követően (jobb alsó sarok ikonja) kimásolhatók, Excelben letölthetők a kutatási adatok.

A Tesztüzemi Információs Rendszer a magyar árutermelő mezőgazdasági vállalkozások vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetét elemzi évről évre 2100 mezőgazdasági termelőből álló reprezentatív mintán keresztül. A rendszer működtetése az EU-tagországok számára kötelező, de az üzemek adatszolgáltatása önkéntes. Az adatokat elsősorban agrárpolitikai intézkedések tervezésére és elemzésére használhatók.

További információk az alábbi linken érhetőek el.

agrotrend.hu / NAK

Ajánló