KezdőlapAgrárvilágHírekEgy ezresből már nem jön ki a lecsó

Egy ezresből már nem jön ki a lecsó

A változékony időjárás miatt elszabadultak a gyümölcs- és zöldségárak a piacokon. Utánajárt, hogy a hagyományos nyári ételért, a lecsó elkészítéséért mennyire mélyen kell zsebbe nyúlni.

– Ezer forintból kész is van a családi lecsó – mondja, miközben térül-fordul az egyik vásárló a tatabányai piacon és szorgalmasan pakolja a kosárba a paradicsomot és a paprikát. Többnyire erre a két alapvető hozzávalóra gondolhatott, mert gyors fejszámítást végezve ennél borsosabb árat kérnek a kofák a hozzávalókért. Azt tapasztaltuk, hogy akár az összeg kétszeresét is elkérhetik, ha a zsírt és a hagymát is hozzászámoljuk az árhoz, ráadásul megspékeljük az ételt tojással és egy kis füstölt kolbásszal is, csak az íze kedvéért – írja a kemma.hu.

Azt is szem előtt tartva, hogy azért ma már egyre gyakrabban kerül egyéb összetevő az ételbe vagy az ételhez köretként.
– Hol van már az egyszerű lecsó tarhonyával vagy nokedlivel? Manapság egyre többen keresik a cukkinit, a padlizsánt, de a kapros-rizses és a csicseriborsós lecsó is többek asztalára kerül – ezt már Orosz Dezsőtől tudjuk meg, a tatabányai piac egyik árusától. Dezső szavainak hitelt ad 28 éves szakmai tapasztalata. Szerinte a szélsőséges időjárás az áremelkedés okozója.

Tizenhét százalékos az áremelkedés
Egyelőre még nincsenek pontos információk arról, országosan mekkora kárt szenvedtek el a szabadföldi zöldségek a viharok és a heves esőzések következtében. Néhány mélyebb fekvésű területen megállt a víz, itt az a kérdés, hogy mennyi ideig marad a területen, mert ha hamar levonul, akkor kisebb lesz a kár – közölte a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet. A szakmai szervezet szerint is fontos lenne a belföldi fogyasztás növelése, ennek a törekvésnek azonban gátat szabnak a magasan szárnyaló árak. A paprika jelenleg 480–600 forintos kilónkénti áron kapható. A paradicsom 580–700 forint, míg a hagyma 280–350 között mozog. A KSH adatai szerint egy év alatt 17 százalékkal emelkedtek a zöldségárak.

– Évről évre egyre kiszámíthatatlanabb a klíma, a hirtelen jött esőzéseket felváltja a tikkasztó hőség. Nézze meg ezeket a paprikákat – mutat a tökéletesnek messze nem mondható zöldségekre és megvonja vállát, nem tud mit tenni. Azt mondja, hiába a friss áru, mégis viseletesnek tűnik a hirtelen jött szárazság miatt. Lassan itt az igazi lecsószezon, az ár akkor biztosan kedvezőbb lesz, addig azonban marad a paprika 480-as kilónkénti ára, a paradicsomé pedig az 580 forint.

Elmondja azt is, a kofáknak a vártnál nagyobb konkurenciát jelentenek manapság a gyorséttermek vagy a menüt kínáló vendéglátóegységek. A pandémia hatása ugyanis nem tűnt el nyomtalanul, hirtelen megváltoztak a fogyasztói szokások. Az árusok szerint néhány évvel ezelőtt még vásárlóktól hemzsegett a piac délelőttönként, most már inkább a hétvégén állnak sorba friss gyümölcsökért és zöldségekért. Egyöntetűen azt mondták, nem látni a pangás végét és azt sem, mikor térnek vissza az igazi vásárlók.

Továbbá az is rejtély, hogy 900–1500 forintos menüár helyét mikor veszi vissza újból a gazdaságosabb otthoni „menza”.
Orosz Dezső azzal viszont egyetért, hogy gyorsan és viszonylag kis erőbefektetéssel hozzá lehet jutni az előre megrendelt ebédhez, de annak sosem lesz olyan íze, mintha a mi konyhánkban főtt volna. Az már más kérdés, megéri-e a főzőcske, mert az alapélelmiszerek ára is jóval magasabb, mint az előző év hasonló időszakában volt.

A cikk hasonló érdekességek mellett megtalálható az agrotrend.hu oldalon is!

szeretemamezogazdasagot.hu / kemma.hu

Ajánló