KezdőlapAgrárvilágHírekDubajban félmillió négyzetméteres korallzátonyt növesztenek

Dubajban félmillió négyzetméteres korallzátonyt növesztenek

Dubajban úgy döntöttek, saját korallzátonyt hoznak létre, és az Egyesült Arab Emirátusok pénzügyi központjában a tőlük megszokott rendkívül ambiciózus projektekhez híven nem kis méretekben gondolkodnak, 500 ezer négyzetméteres területen tervezik felépíteni a zátonyt – írja az agrotrend.hu.

EHHEZ A KORALLOKAT KIS DARABOKRA FŰRÉSZELIK, MAJD TARTÁLYOKBA HELYEZIK, AHOL MINDEN EGYES RÉSZBŐL SZÁZSZOR ANNYI ÚJ KORALL KÉPZŐDIK.

Ezt a technikát máshol is alkalmazzák a kutatók, sőt, a természetben automatikusan is megtörténik egy-egy erősebb vihar és hullámzás hatására  írta az Index.

Az ilyenkor keletkező új részek idővel beépülnek a nagyobb korallzátonyba, így növekszik a kolónia mérete. Az Egyesült Arab Emírségekben az elmúlt időszakban a zátonyok több mint 70 százalékát károsította a vizek elsavasodása és egyéb negatív környezeti változások, valamint az emberi tevékenységek, de már folyamatban van a mentőakció.

A korallzátonyok a világ szinte össze pontján veszélyben vannak, többek között az ausztrál Nagy-korallzátony is. A Nagy-korallzátony a világ legkiterjedtebb korallzátony-ökoszisztémája, amely rendkívül megsínylette az elmúlt években három tömeges korallfehéredést is okozó óceáni hőhullámokat. 

KORALLPOPULÁCIÓJÁNAK TÖBB MINT FELÉT ELVESZÍTETTE AZ 1990-ES ÉVEK ÓTA.

Fotó: Getty Images

Azokban a régiókban a legdrámaibb a helyzet, amelyeket a legsúlyosabban érintettek a rekordmagas hőmérséklet okozta tömeges korallfehéredések 2016-ban és 2017-ben. A szakemberek szerint a korallok számának hanyatlásáért a klímaváltozás a felelős, ugyanis növeli az olyan pusztító jelenségek gyakoriságát, mint a tengeri hőhullámok.

agrotrend.hu

Ajánló