KezdőlapHazai ízekGasztroHárom cég azonnal módosította receptúráját a Nébih vizsgálata után

Három cég azonnal módosította receptúráját a Nébih vizsgálata után

Lezárult a Nébih kettős élelmiszer-minőség vizsgálata. Több mint száz olyan terméket hasonlítottak össze, amelyeket azonos márkanéven forgalmaznak Magyarországon, Ausztriában és Németországban. 25 százalékuknál találtak problémát, vagyis a termékek negyede eltérő minőségű volt az egyes országokban. A gyártókkal egyeztetés indult, három cég azonnal módosította a receptúráját – közölte az M1 Híradója, írta meg az agrotrend.hu.

A magyarok rendszeresen vásárolnak Ausztriában. És nem csak élelmiszert, tisztítószereket is. Azt mondják, ott jobb minőségű árut kapnak – írja a hirado.hu.

Több vizsgálat is bizonyította, hogy az azonos márkájú termékek más összetételűek hazánkban, mint Ausztriában vagy Németországban. Például a Vegeta sósabb, a kakaópor ízetlenebb. A halfiléből hiányzik a hús, a vajas kekszből pedig a vaj. Hasonló eredményre jutottak a szlovák és a román hatóságok is, pedig elvileg a kettős mérce tilos az Európai Unióban.

A visegrádi négyek korábban az Európai Bizottsághoz fordultak az ügyben, és el is érték, hogy kiadjanak egy közös uniós irányelvet, miszerint nem lehet más minőségű terméket szállítani a keleti és nyugati piacokra. Közben egyeztetés indult a gyártókkal is. Három cég azonnal módosította a receptúráját. Köztük van egy népszerű mogyorókrém is, amelynek most már egységes az összetétele.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kettős minőségvizsgálata három év után lezárult. Csaknem 120 terméket hasonlítottak össze, több alkalommal is. „A termékek negyedénél bizonyított a minőségbeli különbség” – mondta a Nébih Élelmiszerlánc-biztonsági Laboratóriumának igazgatója az M1-nek. Nagy Attila hangsúlyozta: az eltérések hátterében gyártási körülmények, nemzeti szabályozások állnak és az, hogy – a gyártók feltételezése szerint – a fogyasztók ízlése más. A saját márkás élelmiszereket kimondottan az adott ország igényeinek megfelelően készítik a vállalatok. Eddig a hatóságok csak kérhették, 2022-től viszont már meg is követelhetik az egységes minőséget.

„Jövő évben a kettős minőségre vonatkozó uniós jogszabály hatályba lép. Ennek a hatósági ellenőrzése is el fog indulni természetesen Magyarországon, és a felméréssorozat ebben a hatósági vizsgálatban folytatódik. A projekt eredménye, hogy több területen szükség van még együttműködésre, útmutatók kidolgozására, hiszen a jogszabály az egy magas szintű és nagyon általános szabályokat megfogalmazó előírás. Bevezeti a legális kettős minőség fogalmát” – fogalmazott Nagy Attila.

Vagyis lehet majd eltérés két azonos márkájú termék között, de arról minden esetben tájékoztatni kell a vásárlókat. Ha pedig annak nem tesznek eleget a gyártók, akkor komoly büntetésre számíthatnak. Szakemberek hozzáteszik azt is: érdemes magyar termékeket vásárolni, azok 100 százalékban hazai alapanyagból készülnek és kiváló minőségűek.

agrotrend.hu

Ajánló