KezdőlapAgrárvilágBemutatjuk Magyarország Legszebb Birtoka Állattenyésztés kategória döntőseit!

Bemutatjuk Magyarország Legszebb Birtoka Állattenyésztés kategória döntőseit!

Ötödik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarország Legszebb Birtoka díj kiírása. A következő napokban bemutatjuk azokat a jelölteket, akik bejutottak a döntőbe, első körben tekintsük meg az Állattenyésztés kategória döntőseit!

Kaitz-Agro Kft.

A Baranya megyei, festői szépségű Somberek határában a 90-es évek óta épül és bővül a Kaitz-Agro Kft. Itt már a szántóföldi növénytermesztés sem nevezhető hagyományosnak, hisz a megszokott hazai fő növénykultúrák (kukorica, árpa és őszi búza) termesztése és integrálása mellett édeskömény- és csipkebogyó-ültetvényük is van. De még a hobbiként számon tartott 100 egyedes szarvasmarhatelep, egy-egy kisebb kecske- és birkanyáj, a lovak és a turistaparadicsomként ismert horgásztó és rendezvényterem vagy épp a sörfőzde és a szódásüzem is minden bizonnyal eltörpül – legalábbis korszerűségét és technológiáját tekintve – a cégcsoport 60 ezres baromfitelepe mellett. A 90-es években épült, azóta teljesen felújított, sőt automatizált, napelemmel, hőcserélővel felszerelt, komposztálóval, szalmatárolóval és gépparkkal is kiegészített telepen 4 ólban, ólanként 15 ezer, közel 40 grammos Ross 308-as brojlercsirke 6 hét alatt éri el a 3 kg-os súlyt, évente 6 turnusban.

Kaitz Ákos nem véletlenül választotta a baromfitenyésztést. Meggyőződése, hogy a már most is a legkisebb ökológiai lábnyomot hátrahagyó élelmiszer-előállítási módszereken még mindig lehet javítani, ezért a jelenleg alkalmazott technológiát hamarosan napjaink környezetvédelmi és állatjóléti elvárásait is felülmúló, korát megelőző baromfitelep kiépítése váltja majd fel.

Magyarország Legszebb Birtoka 2021. – az Állattenyésztő birtok kategória jelöltje, a Kaitz-Agro Kft. from Agrotrend Média Kft. on Vimeo.

Udvaros Farmer Gazdaság

A 30 napig infúzión táplált, megmentett gímszarvas és Udvaros Zoltán kapcsolata mindent elárul a látrányi állattenyésztő hitvallásáról. A Somogy megyei falu határában a 80-as években kezdte a növénytermesztést és állattenyésztést, ami mára sok mindenben megváltozott. A kezdeti 130 helyett már 1900 hektáron gazdálkodik, részben az állattenyésztés takarmányszükségletének kielégítése céljából termel kukoricát, napraforgót, őszi búzát és persze lucernát.

A 400 hektáros legelőre azért bőven szükség van, hisz a hajdani tejelőálloményt ugyan húsmarhákra váltották, most egy 2400 egyedes szarvasmarha-gulya gyarapszik szabadtartásban a somogyi lankákon. „A húsmarhák a szabad ég alatt tisztábbak, egészségesebbek, nincs körömprobléma, természetközelibb az életük” – ezzel a munkaerőhiányból adódó problémákat is könnyebben orvosolja a gazdaság. A szabadtartás ellenére azért szükséges a napi etetés, melyet modern gépek segítségével oldanak meg.

A helyi vadásztársaság elnökeként 26 éve, 12.000 hektáron koordinálja a vadgazdálkodást Udvaros Zoltán, de saját birtokán is élnek dámszarvasok, muflonok a juhok, kecskék társaságában, a sérült vadállatok befogadására pedig nemcsak a helyszín, de a szándék és az eszközök is adottak.

Magyarország Legszebb Birtoka 2021. – az Állattenyésztő birtok kategória jelöltje, az Udvaros Farmergazdaság from Agrotrend Média Kft. on Vimeo.

Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft.

Védett és veszélyeztetett őshonos állatfajok legeltetéses állattartását és nem utolsósorban genetikai állományának megőrzését végzik a Hortobágyi Nemzeti Park területén. Hazánk legnagyobb, közel 3000 egyed magyar szürkéből álló szarvasmarha-tenyészetének ékessége az 56 saját nevelésű tenyészbika és 300 körüli tenyészbikajelölt ugyanúgy, mint a 150 tinó. Tőlük nem messze pedig már 500 házi bivaly legel. A Hortobágyhoz persze nemcsak a kilenclyukú híd, a gémeskút és a gulya tartozik, hanem, hazánk legnagyobb nóniuszistállójaként, a 350 éves Mátai Ménes, ahol a 2004-ben nemzeti kincsként elismert nóniusz lófajtát tenyésztik. Innen segítik a határon túli őshonos lófajták tenyésztését és az ismert hazai lósport, a fogathajtás fajtáinak biztosítását is.

Állatok hiányában a közel 8000 hektáros puszta felgazosodna, így a hortobágyi pusztán legel még egy magyarmerinó- és a legnagyobb hortobágyiracka-nyáj is, aminek a gyapjú, a szaporulat, a tej és a hús értékesítése mellett már a genetika és a pásztorhagyomány fenntartása is kézzelfogható hozadéka. Így az évente több százezer ide látogató turista a legeltetéses állattartás mellett a pásztorok saját készítésű használati tárgyait is megismeri, közelről látva a ma már hungarikumnak számító karikás ostort, a patracot és a szűrt.

MLB 2021. – az Állattenyésztő birtok kategória jelöltje, a Hortobágyi Természetvédelmi Kft. from Agrotrend Média Kft. on Vimeo.

A cikk hasonló érdekességek mellett megtalálható az agrotrend.hu oldalon is!

Ajánló