KezdőlapAgrárvilágBemutatjuk Magyarország Legszebb Birtoka Fiatal gazda kategória döntőseit!

Bemutatjuk Magyarország Legszebb Birtoka Fiatal gazda kategória döntőseit!

Ötödik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarország Legszebb Birtoka díj kiírása. A következő napokban bemutatjuk azokat a jelölteket, akik bejutottak a döntőbe, tekintsük meg a Fiatal gazda kategória döntőseit!

Kabóka Kft.

A Kabókapusztán gazdálkodó Varga család ízig-vérig mezőgazdasággal foglalkozik, így egyértelmű volt, hogy Varga Balázs is folytatja a hagyományt. Ma már egy 800 hektáros birtok tulajdonosa-vezetője, ahol környezettudatosan igyekszik étkezési búzát és takarmánynövényeket termelni, de az idén már az étkezési napraforgóba is belevágott. Fiatal gazdálkodóként szerencsésnek érzi magát, hogy hosszú a generációváltás a családjában; édesapja ma is fontos tagja a gazdaságnak, számos újítást ő maga vezet be a mindennapokba. Testvérei is mezőgazdasággal foglalkoznak, így a szántó mellett jól megfér a négyezres sertéshizlalda és a tóparti ösvényekkel, medencével kiépített lovas farm, ahol 32 magyar sportlovat tartanak.

A mezőgazdaság szeretetét a családjából is hozza Varga Balázs, de a fiatalokat is arra buzdítja, hogy bátran válasszák ezt a szakmát, hisz nemcsak szabadságot ad, hanem a kreativitást és a gondolkodást is megköveteli, a mai precíziós gazdálkodás informatikai háttere pedig valódi kihívást jelenthet. A Kabóka Kft. is a precízió mellett döntött; már 2012-ben elkezdték ebbe az irányba alakítani vállalkozásukat, először a kombájnnal, majd az összes traktorukkal, így napjainkban már a sorközművelő kultivátor precízióssá alakítása és a trágyahasznosítás optimalizálása is napirenden van Vargáéknál.

Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport

A Csepregi család által vezetett Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport 3400 hektár saját területen gazdálkodik, emellett 2000 hektáron teljes körű bérmunkát, további 3000 hektáron pedig részleges szolgáltatást végez. A vetésszerkezet alapját a konvencionális növények adják: őszi búzát, kukoricát, napraforgót és őszi árpát termelnek, de van néhány különlegesebb növényük is: étkezési napraforgó és mák, valamint a vetőmagtermesztésbe is belefogtak, 160 hektáron hibridkukorica-, 240 hektáron kalászosvetőmagot termelnek.

A térség leginnovatívabb és egyik legdinamikusabban fejlődő mezőgazdasági társulása az időjárás-változást tartja a mezőgazdaság előtt álló egyik legnagyobb kihívásnak. Így a most öntözhető 280 hektárt néhány éven belül szeretnék 1000 hektárra kibővíteni, ennek érdekében a helyi gazdákkal együttműködve egy öntözési közösséget is alakítottak.

Szorgalmuk, leleményes hozzáértésük révén az újgépbeszerzések mellett folyamatosan vásárolnak használt, de modern gépeket, amiket a téli hónapokban feljavítanak, ezzel holt szezonban is munkát adva a több mint száz fős dolgozói gárdának. „Nem engedhetjük el a kezüket, ismerjük egymást, egy térségben élünk, felelősek vagyunk egymásért” – vallja Csepregi Attila, aki másodgenerációs vezetője a nem mellesleg 850 anyakocás sertésfiaztatóval is bíró gazdaságnak.

Somos Kft.

A szőlőtermesztés hímes tojásának számít a csemegeszőlő előállítása. A dunaföldvári löszháton gazdálkodó Lajkó család ezt jól tudta, a borszőlő-termesztést mégis teljes egészében csemegeszőlőre váltották, és 15 hektáros intenzív, sátorlugas típusú ültetvényükkel jelenleg a legnagyobbak hazánkban. Háromszoros szorzóval is számolhatjuk a csemegeszőlő munkaerőigényét a borszőlővel szemben, a fajták felkutatása és kiválasztása is éveket igényel, a külföldi piacok ismeretét követeli meg, mégis „ennek varázsa van”. Lajkó Ferenc és Péter szakmai odaadással, édesapjuk támogatásával, valamint sajátos technikai elemekkel teszik az asztalra augusztustól október végéig a fürtöket. Szükség van speciális művelési módokra, mert a csemegeszőlő fürtnek mindenképp tetszetősnek kell lennie, hiszen a vevők javarésze „szemmel” vásárol. Jégháló, fóliatakarás, hűtőház sem ad teljes védelmet a szélsőséges időjárásunkkal szemben, a gazda szemét, folyamatos jelenlétét a fürtök kézi manipulálását semmi sem helyettesítheti.

Igazi kuriózumon is törik a fejüket Lajkóék: a magnélküli, óriás szemű mazsola készítését már próbálják, s bár saját bevallásuk szerint még gyerekcipőben jár a törekvésük, ám jó eséllyel hamarosan ez az újabb csemege is az asztalunkra kerülhet. Legnagyobb sikerüknek azt tartják, ha a vásárló elégedett és az első bogyó megízlelése után késztetést érez egy teljes fürt elfogyasztására. Ekkor érzik, hogy munkájuk meghozta gyümölcsét.

agrotrend.hu

Ajánló