KezdőlapAgrárvilágKertTop 3 kerti munka augusztusban: metszés, betakarítás, karbantartás

Top 3 kerti munka augusztusban: metszés, betakarítás, karbantartás

Augusztusban az egyik legfontosabb kerti munka, amitől virágba borulhat a kert, a metszés. A virágos növények magházainak lemetszésével ugyan is meghosszabbíthatod a virágzási időszakot.

Ezért fontos a metszés.
 
A növények életciklusának elsődleges célja az, hogy magot termeljenek a faj fenntartásához. A magok eltávolításával tehát a növények megpróbálják befejezni a ciklust és ezért újra indítják a virágzási folyamatot. Metszd le a levendulát, a kúszó rózsát és valamennyi évelő virágot virágzás után, hogy ősszel is megajándékozzanak színes szirmaikkal.
 
A metszésnek háromféle módja van, és mindegyik nagyon egyszerű.
 
1.    Először is egyszerűen csípd le az ujjaiddal az elhalt virágfejeket.
2.    Ha nem megy egyszerűen, de lágyszárú a növény, használj hozzá kerti ollót.
3.    Nagyobb virágok esetén használj metszőollót és nyisszants le az elhalt virágszárat a lombozat szintjén.
 
A metszés nem csak a kertbe ültetett virágokra korlátozódik. A cserepes és konténeres növényeid is furán fognak kinézni, ha nem öntözöd és metszed őket rendszeresen. Vágd le folyamatosan a virágszárakat, hogy újra növekedjenek, és a vázáidban is legyen mindig frissen vágott színes szépség.
 
Augusztusban a fák és a cserjés növények metszésével nagyobb eséllyel elkerülhetők olyan növénybetegségek megtelepedése, amik a szeptembertől tavaszig tartó spórázással terjednek.
 
Augusztusban mindenképp metszd meg a lilaakácot, és az olyan virágzó cserjéket is, mint például a közönséges jázsemem vagy a kínai rózsalonc. A virágzás után a talajszinten lévő vastagabb szárak közel harmadát ritkítsd meg, hogy ösztönözd a növényeket az újabb virágzásra.
 
Az olyan gyógynövények, mint az oregánó, a bazsalikom és a menta augusztusban valószínűleg őrületes tempóban növekednek. Vágd le a külső szárakat, hogy a formájuk tömör és bokros maradjon, és élvezd a sok fűszernövénnyel gazdagított ételt! A fűszernövények szárításával vagy fagyasztásával a hidegebb napokon is a saját fűszereiddel ízesítheted kedvenc ételeid.
 
Ne hanyagold a betakarítást!
 
Jól tetted, ha júliusban mentén el nyaralni, hiszen augusztusban kezdődik a nagy aratás. A legtöbb nyári zöldség, mint például a paradicsom, a paprika, a cukkini és az uborka Ilyenkorra érnek be, és folyamatosan szedni kell őket, hogy újabb terméseket hozzanak. Augusztusban a káposzta és a korai brokkoli is közel van a szedéshez. A friss, zsenge káposztából mennyei tejfölös káposztafőzeléket készíthetsz pirított császárszalonnával.
A salátákat is szedd folyamatosan, és ne feledkezz meg a rendszeres öntözésükről sem, hiszen a nagy forróságban könnyen kiéghetnek, ha nem tartod karban őket gondos odafigyeléssel.

Hadarik Rita
 

Ajánló