KezdőlapAgrárvilágBemutatjuk Magyarország Legszebb Birtoka Szántóföldi növénytermesztő birtok kategória döntőseit!

Bemutatjuk Magyarország Legszebb Birtoka Szántóföldi növénytermesztő birtok kategória döntőseit!

Ötödik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarország Legszebb Birtoka díj kiírása. A következő napokban bemutatjuk azokat a jelölteket, akik bejutottak a döntőbe, ezúttal tekintsük meg a Szántóföldi növénytermesztő birtok kategória döntőseit!

Ager-Agri 2021. Kft.

Kovács Bálint még 1989-ben kezdett bele a családi gazdaság alapításába feleségével együtt, akinek akkor még a baromfitenyésztés volt a fő profilja. Mikor a szülőktől 60 hektár földterületet örökölt, a baromfitartást mellőzve hamar áttértek a szántóföldi növénytermesztésre, és inkább további területeket vásároltak. Így napjainkra már 370 hektár saját tulajdonú föld van a család birtokában, nagyjából ugyanennyit bérelnek, és körülbelül 270 hektáron szolgáltatnak, tehát ma közel ezer hektáron gazdálkodnak. Földjeiken a szántóföldi kultúrák közül őszi búzát, kukoricát, napraforgót és zabot termelnek, állatokkal pedig már nem foglalkoznak, csak háztájiakkal, a saját kedvtelésükre. Kovács Bálint a precíziós gazdálkodás egyik nagyköveteként nemcsak használja ezeket a gépeket, de az integrációs tevékenysége mellett a környékbeli gazdákat technológiai és akár finanszírozási döntéseikben is támogatja.

Kovácséknál minden családtag kivétel nélkül a családi gazdaságban dolgozik, lányuk például nemcsak a cég vezetője, de három mezőgazdasági diploma birtokosaként kertészmérnök, növényvédelmi és precíziós szakember is egyben. A család többi tagja is fiatal gazda, akik szívvel és lélekkel végzik tevékenységüket, ami egyértelműen, már két generációra előre jelzi a generációváltás sikerességét.

Magyarország Legszebb Birtoka 2021. – a Szántóföldi növénytermesztő birtok kategória jelöltje, Ager-Agri 2021 Kft. from Agrotrend Média Kft. on Vimeo.

Zsankó Kistermelői Gazdaság

Elveszett ízeket és egy kiveszőben lévő tradíciót ment meg a feledéstől Zsankó Norbert, aki őstermelőként egy évtizede foglalkozik ridegtartásban, lassú hizlalással nevelt mangalicákkal, duroc sertésekkel. Kezdetben rokonoknak és saját célra dolgozta fel a húsokat, de úgy nőtt az igény a termékei iránt, hogy idén családi gazdaságot alapított. Zalaszentlászló belterületén, a régi időket idéző fakerítéses karámok közt, ólakban élnek a sertések, és frissen kaszált lucernát, a fákról lehullott gyümölcsöket ugyanúgy kapnak, mint ellenőrzött forrásból származó hagyományos takarmányféléket. „Mi tényleg tudjuk, mi kerül az asztalunkra. Nem csoda, hogy a környékről ugyanúgy jönnek vevők, mint a megye más részeiről vagy Budapestről”. Nem egy vásárló maga is részt vesz a vágásban, és közreműködhet a gazdaság szlogeneként ismert Nagymamáink ízeinek előállításában. Norbert szerint ez egy városi embernek külön élmény, amellett, hogy ellenőrzött körülmények között nevelt állatok húsát úgy veheti meg, hogy abban sem tartósítószerek, sem más adalékanyagok nincsenek. A birtokhoz csak 6-7 hektár szántóföld tartozik, így a szükséges takarmányt a gazdatársaikkal való együttműködés révén szerzi be.

A Zsankó gazdaságot önerőből hozták létre, és most először fordultak EU-támogatásért, hogy feldolgozójuk felszereltségét fejlesszék.

Magyarország Legszebb Birtoka 2021. – a Szántóföldi növénytermesztő birtok kategória jelöltje, a Zsankó Kistermelői Gazdaság from Agrotrend Média Kft. on Vimeo.

Waszner és Waszner Családi Gazdaság

A Baranya megyei, sombereki földeken Waszner Zsolt gyerekkora óta gazdálkodik az édesapjával, aki még 1989-ben kezdett neki a mezőgazdasági munkának, mikor a privatizáció során sikerült földterülethez jutnia. Wasznerék jelenleg már 300 hektár szántón gazdálkodnak, további 50 hektáron pedig bérmunkát végeznek, a falu 6 km-es határában. A két Waszner a talajadottságokhoz igazodva kizárólag kukoricát, búzát és árpát termel, árpából persze csak annyit, ahogy erre mondani szokás, „amennyit a sertés igényel”.

A fiatal kajszikkal övezett birtokuk csendes és látványos környezetben fekszik, amelyen a családi házon túl 2017-ben két silótárolót, valamint egy gabonaszárítót építettek, és rendezetten előttük parkol a kombájnból, rakodóból és traktorokból álló géppark. A precíziós gazdálkodást még csak kezdik, traktoraik felszereltségét és műtrágyaszórójukat viszont már ehhez igazították.

Waszner Zsolt tízéves kisfia már kiveszi a részét a generációváltásból, ugyanis a birtokon nemcsak a sziklakert felépítése és gondozása a feladata, hanem a füvet is ő nyírja. Édesapja abban bízik, hogy ő fogja továbbvinni a családi gazdaságot, ahogyan azt jómaga is teszi, lassan édesapja nyomdokaiba lépve. Addig pedig egymás gondolatát is ismerve még együtt szánt-vet és arat a két Waszner a sombereki határban.

Magyarország Legszebb Birtoka 2021. – a Szántóföldi növénytermesztő birtok kategória jelöltje, a Waszner Családi Gazdaság from Agrotrend Média Kft. on Vimeo.

A cikk hasonló érdekességek mellett az agrotrend.hu oldalon is elérhető!

Ajánló