KezdőlapAgrárvilágEllenállás helyett alkalmazkodás

Ellenállás helyett alkalmazkodás

„A túlélés nem a legerősebb, de nem is a legintelligensebb fajnak adatik meg, hanem annak, amelyik leginkább képes alkalmazkodni a változásokhoz.” írta Charles Darwin az 1859-ben megjelent a Fajok eredete című korszakalkotó művében.

Ez a régi felismerés bizony most is igaz, amikor szinte minden folyamatosan változik körülöttünk. Igaz ez az időjárásra (nemrég Szicíliában 48,8 °C fokot mértek, ami Európa rekord), a piacokra (ki gondolta volna tavaly aratáskor, hogy 2021-ben a 70 Ft/kg körüli búzaáraknál is még kivárnak majd a termelők az értékesítéssel) és az agrárpolitikára is – írja facebook oldalán Dr. Wagenhoffer Zsombor.

Már több alkalommal foglalkoztam klímaváltozással, állatvédelemmel, állatjóléttel kapcsolatos kérdésekkel és ezek a témák egy darabig még minden bizonnyal napirenden maradnak.

Figyelve az Európai Bizottság és Parlament tevékenységét, kommunikációját és persze összetételét, nem tud sikeresen lobbizni az állattenyésztőiért az a tagállam, amelyik (nemcsak a hosszú, de a rövidtávú) agrárpolitikájában és a jövőre induló nemzeti vidékfejlesztési stratégiájában nem veszi figyelembe a Zöld megállapodásban és az ehhez kapcsolódó többi dokumentumban rögzített elveket és célokat.

Lehet és kell is vitatkozni az elérendő célszámokkal, amiket maga a Bizottság is nagyon ambiciózusnak tart és amikről nekünk az a véleményünk, hogy elsődlegesen a gazdákra, de végsősoron minden európai emberre nézve életveszélyes kísérletbe kezdett a testület az Európai Parlament nyomására és a tagállamok többségének akarata ellenére.

Nem először fordul elő a történelemben, hogy a politikai akarat (legyen Európa a legzöldebb kontinens) a gazdasági érdekeket (legyen minél nagyobb a profit) felül kívánja írni, de az nem lenne jó, ha ennek legelső vesztesei a gazdák lennének. A MÁL júliusi számában írtam arról, hogy kik a nagy szennyező ágazatok és gazdasági szereplők, milyen érdekeik, ráhatásuk van illetve lehet a globális folyamatokra, így ezt most nem részletezem.

Meg kell találni a kiutat ebből a zsákutcának látszó folyamatból, amkor a globális piacokért folytatott harcban néhányan jól járnak, közben pedig a többség tönkremegy, nem beszélve az emberek (vagy ahogyan a gazdasági szereplők hívnak bennünket: a fogyasztók) egészségének és környezetének rombolásáról.

Nagyobb figyelmet és támogatást kell szentelni a gyepre alapozott állattartásra, az állatjóléti, állatvédelmi, állategészségügyi, levegő-, és klímavédelmi fejlesztésekre, beruházásokra, K+F programokra és az egész agrárstratégiánk középpontjába a zöld állattenyésztést kell helyezni. E nélkül nem leszünk sikeresek a nemrég indult uniós költségvetési ciklusban és nem tudjuk kihozni a maximumot az amúgy erősen korlátozott lehetőségeinkből!

A magyar kormánnyal, a döntéshozókkal közösen meg kell találnunk azokat a zöld megoldásokat és támogatási módokat, amelyekkel a magyar állattenyésztés legfontosabb küldetését, a magyar emberek jó minőségű, egészséges élelmiszerrel való ellátását biztosítani tudja úgy, hogy a szeretett állataink tartási, szállítási és vágási körülményei folyamatosan javulnak, a teremtett környezetünket megóvjuk a jövő generációi számára és a gazdák megélhetése biztosított!

A cikk hasonló érdekességek mellett megtalálható az agrotrend.hu oldalon is!

szeretemamezogazdasagot.hu / Wagenhoffer Zsombor

Ajánló