KezdőlapAgrárvilágBemutatjuk Magyarország Legszebb Birtoka Családi gazdaság kategória döntőseit!

Bemutatjuk Magyarország Legszebb Birtoka Családi gazdaság kategória döntőseit!

Ötödik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarország Legszebb Birtoka díj kiírása. A következő napokban bemutatjuk azokat a jelölteket, akik bejutottak a döntőbe, ezúttal tekintsük meg a Családi gazdaság kategória döntőseit!

Babarczi Pincészet

A Kisalföld peremén, Magyarország egyik legkisebb és talán legrégebbi borvidékén található a Babarczi Szőlőbirtok és Pince. Győrújbaráton 1980-ban vágott bele a szőlőtermesztésbe és borászatba Babarczi László, és az akkori 3 ezer m2-ből mára egy 60 hektáros ültetvény lett, amihez még 15 hektárról vásárolnak szőlőt. A 300 éves átalakított paplakból is közben egy exportképes, évente 70 ezer palack bort előállító, fiatalos lendületű borászat vált. „Laci bácsival nem volt ennyi macera” – mondogatja olykor az egyik kolléga, hisz a családfő betegsége miatt gyorsan bekövetkező generációváltás marketingszemléletet, új piacokat, a hordók mellé pedig acéltartályokat és technológiai korszerűsítést hozott magával. Mindehhez a fiatalok közgazdász hozzáállása és egy hajdani toszkán borút tapasztalata is hozzájárult, melyre édesapja küldte Babarczi Zsuzsannát, aki azóta is azt vallja, hogy a szerencse csak akkor jön, ha elé megyünk.

A Babarczi Pince borait ma már győri és budapesti vendéglátóhelyeken kínálják, és Michelin csillagos éttermek szortimentjébe is beválogatták, de biztos piacot találtak Szlovákiában, Csehországban, Ausztriában, Németországban és Lengyelországban is. Küldetésük beteljesítésével – némi toszkán hatásra – így lesznek lassan nemzetközi hírűek a pannonhalmi borrégió borai.

Magyarország Legszebb Birtoka 2021. – a Családi gazdaság kategória jelöltje, a Babarczi Szőlőbirtok és Pince from Agrotrend Média Kft. on Vimeo.

Balogh Balázs

Öt hektáron, egy MTZ-vel kezdte a gazdálkodását Balogh Balázs. Már akkoriban, bő 25 évvel ezelőtt is sertéshizlalás volt a Somogy megyei kisgazdaság egyik pillére, és ez az alap azóta sem változott. Bár meglehetősen szabdalt birtokszerkezettel, de ma már közel 200 hektáron termel gyékényesi családi gazdaságában kukoricát, őszi búzát és tritikálét, továbbra is a saját, időközben évi 5500-as kibocsájtásúra duzzadt sertéstelepének takarmányozására.

A gazdaságot testvérével irányító Balázs szerint a hatékonyság növelése és a technológia folyamatos fejlesztése azért fontos, mert a gyakran gyenge árakat csak így lehet ellensúlyozni. Épp ezért a földeken a környékbeli gazdákkal összehangolt precíziós gazdálkodásba kezdtek, új traktorokat, kombájnokat és rakodókat vásároltak, és terveik szerint ezt az irányt követve folyamatosan bővíteni is fogják a gépparkjukat.

A falu határában felépült sertéstelepükön is innovatív megoldásokra cserélték a technológiát, versenyképességüket már akkor megalapozva 20 éve számítógéppel vezérelt etetőrendszert szereltek fel, és közben a takarmánykeverőt is modernizálták.

A Balogh testvéreknek már besegít a következő generáció is, Balázs 16 éves fia évek óta a gazdaságban dolgozik, s minden álma, hogy a jövőben ő is ezzel a tevékenységgel foglalkozhasson.

Magyarország Legszebb Birtoka 2021. – a Családi gazdaság kategória jelöltje, Balogh Balázs from Agrotrend Média Kft. on Vimeo.

Borbás Edit

A Sárvíz völgyében, a Velencei-tó déli részén és Somogyban már 30 éve foglalkozik biológiai alapú és a konvencionális gyümölcstermesztéssel Borbás Edit. Gazdaságának mai formáját már ő alakította ki, de sokat köszönhet Remsei Jánosnak is, aki évekkel ezelőtt generációváltás gyanánt tapasztalatai mellett további épületekkel és földterülettel segítette Edit munkáját. A ma már 80 hektáros családi gazdaságban szamócát, cseresznyét, sárgabarackot, őszibarackot, meggyet, szilvát, datolyaszilvát, almát, körtét, birset és homoktövist termelnek. A gyümölcsök jórészét értékesítés előtt fel is dolgozzák, hűtőházzal, korszerű gépeikkel, válogató gépsorral, mobil gyümölcslégyártó gépsorukkal, szárító ill. aszaló gépeikkel bérmunkát is vállalnak.

Ezeket az ültetvényeket sem kíméli a klímaválság szeszélyes időjárása, a sárgabarackfáik jó részét idén már pótolni kell, de tudják, „ez a munka ezzel jár”. A gyümölcstermelő gazdászoknak meggyűlik a baja a munkaerőhiánnyal is, hiába biztosítanának szolgálati lakást és magas, minőségen alapuló teljesítménybérezést, nagyon kevés magyar ember vállalja a mezőgazdasági munkát.

A birtok Edit férjének, gyermekeinek és keresztfiának is ad munkát, a fiatalok már az iskolákban is ezt a szakmát választották, így a generációváltás tovább folytatódik a gazdaságban.

Magyarország Legszebb Birtoka 2021. – a Családi gazdaság kategória jelöltje, Borbás Edit from Agrotrend Média Kft. on Vimeo.

A cikk hasonló érdekességek mellett megtalálható az agrotrend.hu oldalon is!

Ajánló