KezdőlapAgrárvilágNövényA NAV és az Államkincstár is felfigyelt a magas bodza árra!

A NAV és az Államkincstár is felfigyelt a magas bodza árra!

Korábbi évek nem látott magasságába 500 Ft-ra emelkedett a bodza ára. Mi lehet ennek az oka?

Egyrészt kevés a vadbodza és sikeresen felhajtották azok a szereplői a piacnak, akik kezében van az áru. Másrészt értékes alapanyag az immunerősítésre és természetes vírusölő hatása van. S mint köztudott kiváló természetes színező anyag.  De mi lesz a termesztett bodzával? Abból is kevés van? Kiderül a következő hetekben, de a vevők jelezték ez az árszint meghaladja azt, amit „elbír” a késztermék

Az egyik probléma, hogy köztudott, hogy az egynyári cégeken kerül legalizálásra a számla nélkül vett termesztett bodza. Ez nem új dolog, azonban az ellenőrzési lehetőségek megnőttek a hivatalok kezében elsősorban a termelők felé. Az Államkincstár, és az Agárminisztérium most olyan adatszolgáltatást kér a Tészektől, ahol a tagok termőterületeinek jogszerű használatát, és terméseredményeiket kell csatolni és felölteni. Ez azt jelenti, hogy a termelő földhasználati lapját fel kell scennelni.  A terméseredményéről, azaz a felvásárolt termésről pedig lebontva helyrajzi számokra kell megadni a terméseredményeket.

Mi ennek az oka?

Egyrészt szinte minden termelő tagja valamelyik Tésznek. Ha más nem a plusz pontokért belépett. Azonban különböző okokból nem teljesíti a tagi kötelezettségét, a Tészen keresztüli értékesít a Tésznek való értékesítést.

De miért?

Egyrészt a nepperek többet ígérnek, mint amit a Tész fizet nettóban. A nepper készpénzben fizet, nem kér számlát. Miért jó ez a termelőnek? Nem tellik be a kedvezményes adó alá eső őstermelői árbevétele.  Itt álljunk meg.  Jelentősen növelve lett az idei évre már ez a keret. 20 millió Ft / fő !!!! Márpedig egyértelmű a hivatali álláspont. Aki támogatást kap ráadásul sok oldalról az ne csaljon adót! Az áfán felez a termelő és a nepper. Így persze többet kap, mintha hivatalosan leadná a Termelői Szervezeténél.

Hol tudnak ellenőrizni?

A napokban kerül jelentésre a tészek részéről, hogy a tavalyi évben kik nem teljesítették a kötelezettségüket. Ők már nem fognak főleg, ha idén se teljesítik igazolást kapni a tagságukról amire plusz pont jár. Hiszen idén már nem csak azt kell igazolni ki mióta tag, hanem azt is teljesíti -e az adminisztrációs és értékesítési kötelezettségét.  Mert nem kötelező tagnak lenni! Bár lehet akkor nem fog nyerni az AKG vagy a kertészet korszerűsítési pályázata a termelőnek. Minden ültetvény fel van mérve a kormányhivatal által. Márpedig jellemzően mind az AKG, mind a gyümölcstermesztés egyéb földalapú támogatási miatt az ültetvények a valós vagy akár jobb állapotban is vannak papíron. Akkor mégis, hogy lehet, hogy nem éri el a hivatalos értékesítése a termelőnek az országos átlagot? Mivel ezen adatbázisok már össze vannak fésülve, most már több oldalon is, így az elemző szoftverek könnyen kidobják a nem stimmelő adatokat az adatbázisokból.

Nézzük ezeket:

A termelő bevallja a területeit a földhivatalnál, az egységes kérelemben ezért támogatást kap a megművelés miatt. Az egységes kérelemben feltüntet egy előző évi terméseredményt, s nyilatkozik büntetőjogi felelősségében, hogy a megadott adatok a valóságnak megfelelnek. A Tész pontos adatokat közöl a temelőről. Terület és termésátlag.A NAV pedig minden számlát már lát on line, és még ott az EKAER kötelezettség is. (még ha ebben sok a kedvezmény)

Nos, csak a 3 adatbázist kell összefésülni, s kiderül, hogy ki az akinek nincs adóköteles bevétele, nem a tésznek adott el, s nincs az országos termésátlagot elérő termése értékesítve, miközben az ültetvénye megfelel a támogatási feltételeknek. Bármennyire is csábító, nem okos dolog sem számla nélkül sem pedig a tagi kötelezettségeket megszegve értékesíteni! Egyrészt bukja a termelő a felvett támogatásokat. A megállapított árbevétel hiány pedig már nem esik a kedvezményes adózás alá.

Csizmadia György

BOTÉSZ

Ajánló