KezdőlapAgrárvilágHírekLátványos szemléltető videón az országok vízfogyasztása

Látványos szemléltető videón az országok vízfogyasztása

Az ivóvíz értékes erőforrás, a világ számos pontján azonban csak szűkösen áll rendelkezésre, és folyamatosan egyre ritkább lesz: 2030-ra az előrejelzések szerint az édesvíz iránti kereslet 40 százalékkal meghaladja majd a rendelkezésre álló készleteket. A fenntartható fejlődés fontos kérdése tehát a vízfogyasztás csökkentése – de vajon milyen mennyiségű vizet használnak a világ egyes országai?

MetaBall Studios YouTube-csatorna igen látványos videóban hasonlította össze a különböző országok vízfogyasztását az ENSZ szervezeteinek statisztikájából kölcsönzött adatok alapján. A videóban a gigantikus műanyag palackok mindegyike annyi folyadékot tárol, amennyit az adott nemzet egy év alatt elhasznál – írja a divany.hu.

A lista végén Monaco kullog a maga évi 5 millió köbméteres vizespalackjával, őt a Seychelle-szigetek követik közel 14 millió köbméterrel. Dánia már 652 milliónál tart, Norvégia 3 milliárdnál. Magyarországot is megtaláljuk a listán, szerencsére a hátsó harmadban, bár az 5 milliárd köbméter azért nem hangzik olyan kevésnek, de mi az Japán 81 milliárdjához vagy az Egyesült Államok 444 milliárd köbméteréhez képest. Az USA ezzel az eredménnyel már dobogós, de őt is megelőzi Kína és India, amelynek a vizespalackja jócskán a leghatalmasabb felhőkarcolók fölé magasodik.

agrotrend.hu

Ajánló