KezdőlapAgrárvilágÁllatA kaszálások után valóságos madárhadsereg lepi el a kardoskúti pusztát

A kaszálások után valóságos madárhadsereg lepi el a kardoskúti pusztát

A nyári kaszálások után népes madárcsapatok gyülekeznek a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó kardoskúti pusztákon. Gólyák, gémek, kócsagok, vörös és kék vércsék szedegetik a rövid fűben jól látható pockokat, rovarokat.

A védett természetvédelmi területeken – a különböző madárfajok költése miatt –, csak június 15. után kezdődhettek meg a kaszálások. Kardoskút térségében a csapadékos tavasznak köszönhetően még a nyár derekán is jó minőségűek a gyepek – írja honlapján a Körös-Maros Nemzeti Park.

A természetvédelmi területek egy részét legeltetéssel kezeljük, másik részén kaszálásokkal oldjuk meg a feladatot. Utóbbira azért is szükség van, mert így tudjuk biztosítani a magyar szürkemarhák, illetve a racka és cigája juhok számára a téli takarmányt.   

A kaszálások után szinte azonnal valóságos madárkavalkád jelenik meg a gyepeken. Nagy kócsagok, szürke gémek, vörös és kék vércsék, fehér és időnként fekete gólyák, szalakóták szedegetik a felbolygatott rovarokat, az előkerülő rágcsálókat. Gyakran feltűnik a levegőben egy-egy egerészölyv és barna rétihéja is.  

A legeltetésnél és a kaszálásnál egyaránt ügyelünk a mozaikosságra, mindig hagyunk magas füves területeket is, hogy a kisebb-nagyobb állatoknak legyen hol elrejtőzniük.  

A cikk hasonló érdekességek mellett megtalálható az agrotrend.hu oldalon is!

szeretemamezogazdasagot.hu / Körös-Maros Nemzeti Park

Ajánló