KezdőlapAgrárvilágKukoricapiaci kilátások

Kukoricapiaci kilátások

A kukoricatermés és piac körül forr a levegő. Hamarosan sokan kerülnek eladási pozícióba, így szeptember elején időszerű, hogy tisztában legyünk a piaci kilátásokkal. Ebben a cikkben a jelenleg elérhető rövid és középtávú előrejelzéseket foglalom össze, köztük az Erste saját hazai előrejelzését. Először a világpiac, majd ez EU szintjén, végül a hazai előrejelzéseket olvashatják. Igyekszem minél több elemző műhely véleményét bemutatni. Így az USDA, az IGC, az OECD-FAO, az EU, valamint az EAKK adatait egyaránt egy helyre gyűjtöttem – az átfedések ellenére is.

Világpiaci előrejelzések

Az USDA szerint a 2021/2022-es gazdasági évben 1186 millió tonna lesz a globális kukoricatermés. Ez 6,3 százalékkal magasabb az előző évinél, és csaknem megegyezik a felhasználási igénnyel (1182 millió tonna, ebből 744 millió tonna a takarmány), így a készletek egy minimális emelkedést fognak mutatni (4 millió tonnával, 285 millió tonnára emelkednek a gazdasági év végére). A világpiaci kukoricamérleg tehát továbbra is kiegyensúlyozott. Az elmúlt négy évben a globális felhasználás némileg meghaladta a termelést, így a készletek szűkültek.

A jelentős ármozgások a termék tőzsdei jellegéből és a helyi keresleti-kínálati viszonyoktól alakulnak ki. A mögöttünk hagyott mintegy másfél évben ezt a pandémiával összefüggő hangulati elemek látványosan fokozták.

Globális kukoricamérleg, millió tonna

2021/22-ben a kukoricatermelés növekedése gyakorlatilag minden fontos termelési körzetben folytatódik.

Kukoricatermés a meghatározó országokban, millió tonna

Forrás: USDA

A Nemzetközi Gabonatanács előrejelzésének számai kissé ugyan eltérnek az USDA-étól, de a tartalmuk ugyanaz: termelés és felhasználás egyensúlyban, készletek kissé bővülnek.

Kukoricamérleg, millió tonna

Forrás: IGC.int    *előrejelzés

Az OECD a FAO-val együttműködve bátor középtávú előrejelzéseket készít. 2030-ig a mennyiségi adatokban 10-11 százalékos bővülést vár az idei szintekhez képest. A vetésterület minimális mértékben tud már csak bővülni. A termelés bővülése tehát a hozamokon keresztül képzelhető el. (Ez nagyon fontos üzenet!) Kukorica fogyasztás elsősorban a fejlődő országokban fog növekedni, különösen Afrikában. Az aktuális kukoricapiaci előrejelzésük legfőbb erénye az árprognózis.

Globális kukoricamérleg, millió tonna

Forrás: OECD

Ez a következő két évben hullámvölgyre, majd tartós, bár – a mai szinthez képest – nem jelentős növekedésre számít.

Forrás: OECD

Az előttünk álló évtizedben a kukorica globális piaca várhatóan több mint harmadával fog bővülni. (lásd 1. melléklet) Az import oldalán a fejlődő térségek fognak az élen járni. A nagy exportőrök közül az USA, Ukrajna és Brazília fogja leginkább növelni kivitelét. Ez a tartós élénkülés erős támasza az áraknak. A világpiaci súlyokat illetően: az USA aránya az elmúlt 5 évben 33 százalékról visszaesett 30,5 százalékra, de továbbra is a legnagyobb. Brazília az egyetlen, aki világpiaci szinten képes lesz majd növelni részesedését 21,9 százalékról 26,1 százalékra. A négy legnagyobb exportáló ország USA, Argentína, Brazília és Ukrajna.

Kukorica export az évtized végéig

Forrás: USDA Agricultural Projections to 2030

Európai előrejelzések

Az EU kukoricatermelése 2020/21-ben 65, 2021/22-ben várhatóan 71 millió tonna lesz. A közösség tartósan importőr pozícióban van. Ennek mértéke évente 10-15 millió tonna.

Annak érdekében, hogy kielégítsék az egyre nagyobb keresletet a takarmány iránt, az EU termőterülete is növekedni fog (az ideiglenes gyep és a silókukorica kárára). A kukorica területe elérheti a 8,8 millió hektárt. Ami az alábbi középtávú előrejelzésből világít az az utolsó oszlop: a kukoricapiacon gyakorlatilag mérhetetlen mértékű változásokra számítanak Brüsszelben.

Forrás: EU            *előzetes, ** előrejelzés

Az EU kukoricapiaci mérlege (millió t)

Forrás: EU AGRICULTURAL OUTLOOK FOR MARKETS, INCOME AND ENVIRONMENT 2020 – 2030

Európa vezető kukoricatermelő országai Ukrajna, Franciaország, Olaszország és Románia. Egyedül Ukrajna adja a világ kukoricatermésének csaknem 10 százalékát. Ukrajna a legnagyobb kukoricaexportőr Európában; teljes termelésének mintegy 46,0 százalékát exportálja a többi európai országba. Az ilyen óriási függőség az ukrán kukoricakínálattól időnként károsnak bizonyulhat a többi európai ország számára. Az előrejelzések szerint az EU kukorica hozama növekedni fog 2030 ig.

Hazai előrejelzések

Az alábbi két grafikonnak akár azonos címet is adhatnánk, pedig az egyik a kukorica párizsi tőzsdei árát, a másik a hazai felvásárlási árat mutatja.

Forrás: AKI

Ahhoz, hogy piaci előrejelzéseinket megalapozzuk, két területre még ki kell térnünk, a naturáliák ugyanis beszédesek. (1) A kukoricaterület inkább csökken, mint stagnál, de a hozamok révén a termés mennyisége trendszerűen emelkedik. Pedig legyünk őszinték, a genetikában rejlő lehetőségektől még messze vagyunk. Ez hatalmas potenciál, amit a szakmai felkészültség növelésével lehet leginkább kiaknázni. 2020-ban 973 ezer hektárról takarítottunk be takarmánykukoricát, ami 8,62 tonnás hektáronkénti hozam mellett 8,4 millió tonnás termést jelentett.

Forrás. KSH

Tartósan élénk az export

Sokunknak emlékezetes marad az a hajsza, ami a kukorica iránt kialakult a 2020 tavaszának végén. Csörögtek a telefonok, kereskedők kutattak a termény után. Ügyfeleinkkel arra jutottunk, hogy elsősorban az export növekedése szívta ki a tavalyi – amúgy is szokatlanul alacsony – készleteket az országból. A 2019. évi 27 százalékos mennyiségi exportugrás után 2020-ban 35 százalékkal nőtt a kivitel. Ehhez 38 százalékos értéknövekedés társult. Szóval nem kell sokáig érvelni, miért vártuk üres raktárral és reményekkel telve az új kukoricatermést. Idén még csak az első 5 hónapról van adatunk, de az látszik, hogy alatta vagyunk a tavalyi szinteknek.

Magyarország kukoricaexportja

Forrás: KSH

Erste Agrár Előrejelzések

A fő kérdés az, meddig tartja magát a kukorica ára? A válaszunk erre az, hogy az idei szinttől jövőre el fogunk maradni, de tartósan magasak maradnak az árak. Középtávon pedig marad az emelkedő trend.

Forrás: KSH + 2021-2025 Erste Agrár Előrejelzés

A hazai kilátások vizsgálatakor nem feledkezhetünk meg arról, hogy nálunk igen magas a hazai feldolgozói kapacitás. Ez biztos piacot jelent a kukoricánknak, egyben stabilizálja és gyakran a térségben jellemző felett tartja az árakat.

A technológiai fejlesztések megállíthatatlanok. Ezzel együtt a szakmai és piaci felkészültségre kell a hangsúlyt helyezni.

Sikernövényünkben továbbra is nagy a kihasználatlan potenciál. A genetikai adottságokat a technológiai fegyelem és fejlesztések révén jobban ki tudnánk használni. Az EU nettó importőri pozíciója, a nagy ütemben emelkedő világpiaci igény és a hazai feldolgozás mindehhez jó alapokat ad.

Fórián Zoltán

vezető agrárszakértő

Erste Agrár Kompetencia Központ

Ajánló