KezdőlapAgrárvilágHírekMi lesz a pálinkaágazattal?

Mi lesz a pálinkaágazattal?

Már az időjárás miatti terméskiesés is gondot okozott, de a járvány padlóra küldte az ágazatot. Mennyi pálinka lesz és milyen áron?

Az elmúlt két évben nehéz helyzetbe került a magyar pálinkaágazat. A szélsőséges időjárás, a tavaszi fagyok és a gyenge-közepes gyümölcstermés eleve kihívások elé állította az ágazat szereplőit, de a koronavírus-járvány európai és magyarországi megjelenése, és azt követő lezárások és korlátozások végképp a padlóra küldték a pálinkafőzdéket. Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) elnöke az elmondta: a határok lezárásával eltűntek a turisták, a vendéglátóhelyek bezárásával elmaradtak a vásárlók, a kereskedelmi főzdék többsége pedig épp a vendéglátáson keresztül értékesíti a pálinkáit. Elmaradtak a közösségi rendezvények, a fesztiválok, a céges bulik és ajándékozások is.

A szakember rámutatott: a pálinka-előállítóknak az év utolsó szakasza jellemzően nagyon erős, akkor termelik ki a következő év első negyedévének a bevételét is, mert az egy csendesebb időszak. 2020-ban ez a bevétel elmaradt.

Valamelyest erősödött ugyan az online értékesítés, de nem pótolta a kieső összegeket.

A gyümölcsárak nagy mértékben megemelkedtek, melyet csak tetéz a magas infláció. A főzdék első gondolata ebben a rossz piaci helyzet az áremelés, de ez egy nagy dilemma egy pálinka-előállító vállalkozás életében. Ahogy a szakember fogalmazott, elvileg nem mehetnek el az emelkedő árak mellett, ugyanakkor a terméket jelentős adó terheli. Ezt be kell építeniük az áraikba, de figyelemmel kell lenniük arra is, hogy a fogyasztói ár további növelését azonban a fogyasztók többsége nem tudja tolerálni.

„A főzdék szeretnék az elmaradt forgalomból adódó veszteséget csökkenteni, s ebben az „újra játékba kerülni” törekvésben az áremelés nem feltétlenül alkalmazható. Ez egy nagyon nehéz kérdés, mert a főzdék nagy többségében a járvány után nem maradt tartalék, ahonnan ezt a visszatérést a régi árakkal finanszírozni tudnák” – jegyezte meg Mihályi László.

A szakember szerint egyértelmű, hogy árat kellene emelni, de a piac újraindítása – ami még mindig közel sem mondható olyan mértékűnek, mint a koronavírus előtt – határozza meg, hogy mit bír el a pálinka. Elbírja-e az áremelést, és ha igen, akkor milyen mértékben.

2021-ben sem nyitott ki sok vendéglátóhely, fesztiválok maradtak el, ráadásul az ágazat szereplői nem tudják, hogy a járvány negyedik hulláma milyen mértékben fogja sújtani Magyarországot. Csak abban reménykedhetnek, hogy az év utolsó szakaszát – ami a fő pálinkás szezon – nem a rossz vírushelyzet miatti lezárások fogják megint jellemezni.

A cikk hasonló érdekességek mellett megtalálható az agrotrend.hu oldalon is!

szeretemamezogazdasagot.hu / infostart.hu

Ajánló