KezdőlapAgrárvilágKertÍgy kezdj hozzá az ásás nélküli kertészkedéshez!

Így kezdj hozzá az ásás nélküli kertészkedéshez!

Az ásás nélküli kertészkedésnek többféle formája létezik. Hallottál már a ’lasagne kertről’? Ez egyfajta emelt lapos ágyás, amit komposztálható rétegekkel töltenek meg. Vagy próbáld ki a bakhátas magaságyást, aminek a közepében egymásra halmozott faanyag található. De szalmabálákat is feltölthetsz komposzttal, amibe úgynevezett zsebes formában ültetheted bele a magokat vagy a dugványokat.
 

Ásás nélküli kertészkedés lépésről-lépésre
 
1# A terület előkészítése
Az ültetési területről távolíts el minden gyomot, de ahelyett, hogy kiásnád, csak vágd vagy kaszáld le őket. A levágott gyomot tedd a komposztba. Ezt követően helyezz egy fényvédő anyagot a területre. Ehhez tökéletesen megfelelnek az egyszerű újságlapok, amik a nedvesség hatására lebomlanak majd, és az új növények gyökerei utat találnak ezeken keresztül a talajba.
 
Ha füves területet szeretnél így megművelni, az újságréteg alá először egy trágya- és mészréteget adj a fű lebontásához. Ha pedig kemény, és nem ásható földre telepítenél kiskertet, akkor gallyakkal fedd le a területet, hogy megakadályozd a víz felgyülemlését.

 
2# Alakítsd ki a rétegeket
A fenti előkészületeket követően először egy réteg konyhai maradékot (zöldséghéj, gyümölcshulladék, tea fű stb.), majd egy réteg tárgyát vagy komposztkeveréket rétegezz egymásra.
Erre egy réteg szalma kerüljön, majd egy újabb réteg trágya vagy komposzt. Legfelül szalma legyen.
 
Törekedj arra, hogy minden réteg legalább 10 centi vastag legyen és a barna (szénben gazdag) és a zöld (nitrogénben gazdag) rétegek váltogassák egymást.
 
Miután minden réteget leraktál, öntözd meg alaposan a területet, hogy hidratált legyen.
 
A szénben gazdag anyagok:
·       kezeletlen és aprított papír vagy karton
·       őszi száraz levelek
·       szalma
·       aprított fás anyag (ágak, gallyak, faháncsok)
 
A nitrogénben gazdag rétegek:
·       jól korhadt trágya
·       konyhai hulladék
·       fűnyesedék
·       egyéb zöld leveles anyagok
 
A rétegek felépítését követően azonnal beültetheted a területet, ám ha nem jött még el az ültetés ideje, vess rá valamilyen takarónövényt.
 
3# Alakítsd ki az üregeket
Miután kialakítottad az alapot, körülbelül 10 centi mély lyukakat formázz a felső szalmarétegbe, és töltsd fel őket komposzttal. Ezután ültesd el a magokat vagy a palántákat az üregekbe. A lasagne illetve a bakhátas halmok megszólalásig hasonlítanak a komposztokhoz, de ahelyett, hogy külön komposztálód lenne, komposztálj ott, ahol a növényeid növekedni fognak. De ha megoldható, legyen külön komposztálód is.
 
Mennyi idő alatt bomlik le az ásás nélküli kert?
 
A lebomlási idő a felhasznált alapanyagoktól függően változó lehet.
Általában, mint egy hagyományos komposztáló rendszerben, az anyagok lebomlanak, és körülbelül 6 hónap és egy év között gazdag komposzttá vagy humusszá alakulnak. Ennek megfelelően az eredeti ágyás (magaságyás) szintje jelentősen le fog süllyedni.
Az ásás nélküli kert szépsége abban rejlik, hogy nem csak tavasszal, de egész évben gazdag szerves anyaggal táplálja a földet. Ennek köszönhetően a bomlás különböző szakaszaiban mindig rengeteg szerves anyag áll rendelkezésre, hogy a növények megfelelően növekedhessenek és az ágyás alatti talaj is gazdag legyen tápanyagokban.
 
Mivel ezek a magas ágyások folyamatosan bomlanak, felmerül a kérdés, hogy szükséges-e pár évente felásni a bevetett területeket. A válasz nem. Amikor szükséges, rétegezd újra a területet és vess új növényeket.

Hadarik Rita

Ajánló