KezdőlapAgrárvilágÁllatHazánk egyik kedvenc telepített hala az afrikai harcsa

Hazánk egyik kedvenc telepített hala az afrikai harcsa

Az afrikai harcsa (Clarias gariepinus)  a harcsaalakúak rendjébe tartozó ragadozó hal. Hazánkban nem őshonos, viszont előszeretettel telepítik a tógazdák, mert igen élvezetes a kifogása és rendkívül finom a húsa.

Az afrikai harcsa előfordulása

Az afrikai harcsa nevéhez híven megtalálható Afrika összes vízében, de a Közel-Keleten is őshonos. Ez a harcsafaj viszonylag igénytelen állat, megél mindenhol, édesvízű tavakban, folyókban, mocsarakban, kanálisokban, sőt a szennyvíztisztítókban, nagyobb sáros pocsolyákban is. Magyarországon csak nyáron telepítik a horgásztavakba, mert a hideg tél folyamán elpusztul. Kifejezetten melegvíz kedvelő hal, legalább 20-25 fokos kell, hogy legyen neki. Az élőhelye kiszáradásakor, kimászik a szárazra és új helyet keres.

A harcsa megjelenése

A harcsa teste karcsú, hosszúkás, angolnaszerű, feje csontos és lapos. Fején széles száj van, melyen 4 pár bajuszszál található. A mellúszóin szúrós tüskék vannak. Háti része általában sötétszürke, melyen fekete mintázattal tarkított, hasi része fehéres. Megnő elég nagyra, átlagosan 1 – 1,5 méter hosszú, de megnőhet kapitális méretűre is, jól tápláltság, megfelelő élettér esetén. Tömege 2-3 kg, de akadnak nagyobb, 29-30 kg-os példányok.

Fotó: pixabay.com

Az afrikai harcsa életmódja

 A többi harcsához hasonlóan éjjeli, ragadozó életmódot folytat. Dögevő és vadászik is egyaránt. Képes morgó hangot kiadni.

Éjszaka ívik, a sekély partokon. Párzás előtt a hímek küzdelmeket vívnak egymással. íváskor a két hal kibocsátja az ikrákat, illetve a hímivarsejteket; ezután a nőstény szétszórja az ikrákat. Az afrikai harcsa szülők nem gondozzák az ikrákat és az ivadékokat. 

Ezért szeretik a tógazdás a betelepítését

Az afrikai harcsa nem csak igénytelen életterét tekintve, nem igényel különös gondozást, odafigyelést, hanem hamar megnő, és mindent szívesen el is fogyaszt. Megeszi a kisebb halakat, dögöket, gilisztát, piócát, kukoricát, de az sem ritka, hogy a vadkacsát vagy más madarat kap el élelemül. Rendkívül szívós állat, kevés a természetes ellensége. Gyorsan ivaréretté válik, és könnyen szaporodik fogságban is. Egy területen sok afrikai harcsa is megél egymás mellett. Könnyen kihorgászható, szinte mindenre kap, de erősen küzd.

A húsa finom pörköltként, sütve, grillezve, de halászléként is.

Ajánló