KezdőlapDIY ötletekZöldtetők a jövő megmentői?

Zöldtetők a jövő megmentői?

Egyre nagyobb és nagyobb területeket kebelez be az ember, így szűkül az élettere a növényeknek, fáknak, mint ahogy ezzel az állatoknak, rovaroknak is. Minden területet lassan elfoglalunk. Ahogy nő az emberiség száma, úgy nő ki gombamód a házak sokasága a földből. Építkezünk mi felfelé is, hogy még jobban elférjünk, ám ez kevés. Az éltető oxigénre és a zöld növényekre, a virágokra, fákra a szükségünk van a túléléshez. De ha egyszer elfoglaljuk szántóföldekkel, házakkal, városokkal, betondzsungellel?

Erre találták ki és egyre népszerűbbek a zöldtetők világszerte. Hogy mi a zöldtető? Tulajdonképpen a tető teljes egészére telepítenek növényeket, pozsgásokat, mohát mesterségesen. Ahol pedig vízszintes a tetőszerkezet, nem pedig lejtős, ott több a terület, a lehetőség és balkonládákat, balkonba nevelt fákat, kész kerteket, gyümölcsösöket ültetnek.

Fotó: pixabay.com

Ide érdemes zöldtetőket telepíteni

Kerti fészerek, irodák, emeltes házak tetejére téve rendkívül hasznosak a zöldtetők. De bármilyen épület teteje megfelel, ha kellően szilárd és erős.

A zöldtetők előnyei

– Egy plusz élettér nem csak a telepített növényeknek, hanem a rovaroknak, apróbb állatoknak, madaraknak is.

– Rendkívül jó szigetelőanyag. Télen bent tartja a meleget, nyáron pedig kint tartja. Óvja, védi a lakást a hidegtől vagy a napsütéstől is.

– Oxigént termel, elnyeli a port, a káros anyagokat a levegőből, a fény és zajszennyezést. Javítja a környék mikroklímáját.

– Rendkívül jó helykihasználás szempontjából, hiszen egy üres teret plusz funkcióval lát el.

– Ha zöldségeket, gyümölcsfákat helyezünk el a tetőn, akkor élelmiszerforrás helye is egyúttal.

– Csökkenti az árvizeket, elszívja és felhasználja az esővizet a zöldtető.  A csapadékvíz tökéletesen természetes kezelése valósul meg így és a csatornadíj is csökken, tehermentesít a csatornahálózatot is nagyban.

– Esztétikus, mutatósabb a megszokott, üres, kihasználatlan háztetőknél.

Fotó: pixabay.com

Milyen növényekkel érdemes betelepíteni a tetőt?

Főként szárazságtűrő, nagy fényigényű növényeket érdemes telepíteni a vízszintes elrendezésű és a normál, lejtős tetőkre is. Bármilyen pozsgás növény jó ötlet lehet, például kitűnő választás bármilyen varjúhájféle, de zuzmók és mohafélék is szóba jöhetnek. A nem lejtős tetők esetén bármilyen fajta cserjék, fák, növények választhatóak, melyek szintén bírják a szárazságot, az erős napsugárzás. Utóbbi esetében természetesen fel lehessen jutni a tetőre locsolni, szüretelni, elvégezni a szokott teendőket a növények körül. Egy szép oázist építhetünk a tetőre, a zöld növények mellé akár zöldségeket, illetve kiülőt, napozó részt, terasz jelleggel.

Egyre kell nagyon figyelni a zöldtetőkkel kapcsolatban, hogy megbízható szakember végezze és a ház alapja, annak szerkezete és a tető szerkezete erős, stabil legyen.

Tehát fontos a zöldtetők létrehozásánál a szakértelem, a magas minőségű szigetelőanyagok, a gyökérálló lemezek, megfelelő víztárolás, vízelvezetés, jó minőségű föld és olyan növények, melyek bírják a körülményeket.

Ajánló