KezdőlapAgrárvilágA levegőből érkeznek a mezőgazdaság új harcosai – DJI drónok

A levegőből érkeznek a mezőgazdaság új harcosai – DJI drónok

A modern kor eddig ismeretlen kihívásokat tartogathat számunkra mezőgazdasági tevékenységeink során. A kihívásoknak való megfelelés egyik lehetősége a minél fejlettebb műszaki tartalom. A KITE Zrt. számára fontos, hogy partnereit mindig az elérhető legjobb műszaki megoldásokkal segítse. Ezért kerültek bevezetésre a világ vezető mezőgazdasági drón gyártójának, a DJI-nak a termékei a KITE Zrt. portfóliójába.

A jövő növényvédelmének vélhetően jelentős részét hamarosan a drónok fogják szolgáltatni. Nemcsak a szerkijuttatásban, hanem az azt megelőző megfigyelésekben és tervezésben is segítséget jelenthetnek ezek az eszközök. A centiméteres pontosságú helymeghatározáson kívül a valós idejű növényegészségügyi megfigyeléseken át a differenciált mennyiségű tápanyag-kijuttatáson keresztül a növényvédelmi kezelések majdnem teljes skáláját elvégezhetjük a jövőben drónok segítségével. Az általuk nyert adatokat évekig megőrizhetjük, elemezhetjük és felhasználhatjuk. Minden jelenleg Magyarországon termelt kultúrában használhatjuk ezeket a felvételező, adatgyűjtő eszközöket, beleértve a kertészeti, szőlészeti és gyümölcskultúrákat is.

A KITE Zrt. a Duplitec Kft.-vel együttműködve teljes megoldást kínál az eszközök mellett a különböző szoftverek és biztosítások, valamint az üzembe helyezés és a szükséges képesítések megszerzésére is. Lehetőség van továbbá különböző szolgáltatásokat is igénybe venni, melyekkel kiaknázható a drónokban rejlő összes opció. A KITE Zrt. a beszerzés mellett a teljes after-sales szolgáltatásban áll partnerei rendelkezésére. Pót- és opcionális alkatrészeket is raktárról tudunk szállítani.

A KITE Zrt. a drónokkal kapcsolatos kérdéseket három fő csoportra osztotta. Az első a technológiai csoport, mely magában foglalja a drónokat és az ahhoz tartozó kiegészítőket, melyek a technikai hátteret adják. A második a támogatási csoport, melybe a beüzemelés, a garancia és technikai, technológiai támogatás tartozik. A harmadik csoport a szolgáltatási csoport, mely segít kiaknázni a drónokban rejlő összes lehetőséget. Ilyen lehetőségek lehetnek például a különböző felvételek kielemzése és ezek alapján kijuttatási tervek készítése, vagy a beavatkozó drónok útvonalainak a megtervezése.                                                        

A drónok alkalmazásának módszertanát jelentős részben már kidolgozták.  A KITE Zrt. berkein belül is sok kísérlet zajlott a drónok rendszerbe illesztésének elősegítésére. Több növénykultúrában is végeztünk kísérleteket, rengeteg tapasztalatot szerezve az üzemeltetési és kezelési kérdésekben. Ezek a vizsgálatok segítettek abban, hogy a mezőgazdasági felhasználók számára legjobb márkát és típusokat tudjuk a portfólióba bevonni.

DJI drónok a KITE Zrt. kínálatában:

DJI Phantom 4 RTK

 Belépő szintű precíziós drón az alapvető feladatok ellátására, mint a megfigyelés, a hozamtérképezés, a kártevő-észlelés és a kárkép-felvétel. Az RTK-s rendszer centiméteres pontosságot tesz lehetővé. Fejlett rendszerei alkalmassá teszik az adatgyűjtést és azok későbbi kielemzését. Az eszközt csomagban lehet megvásárolni, amely tartalmazza az RTK antennát és a feldolgozó szoftvert.

DJI Phantom 4 Multispectral

A DJI a Phantom 4 vázára szerelt multispektrális kamerával a legigényesebb, növényvédelem iránt érdeklődő partnerek számára jelent megoldást. Rendelkezik a Phantom 4 RTK tulajdonságaival, de speciális kamerájával a precíziós gazdálkodási igényeket is képes kielégíteni különleges felvételek készítésével. Csomagban érhető el.

DJI Matrice 300 RTK professzionális megfigyelő platform

A piacon az egyik legnagyobb repülési idővel rendelkező eszköz. Ezt a képességet két darab akkumulátorral éri el, melyet egyszerre szállít.  A Matrice 300 RTK a DJI legújabb kereskedelmi használatra szánt drón platformja, amelyet a modern repülési rendszerek ihlettek. A KITE Zrt. csomag ajánlatában RTK antennával és multispektrális felvételező kamerával érthető el.

DJI Agras T10 mezőgazdasági drón

Az Agras T10 a belépő szint a mezőgazdasági drónok világába. Elsősorban gyümölcsültetvényeken és szőlőterületeken lehet hasznos. Nagyobb társai minden tulajdonságára képes. Gyors, kompakt, differenciált kijuttatásra alkalmas a megfelelő előfelvételezés esetén.  Csomagban RTK antennával és az effektív üzemeléshez szükséges akkumulátormennyiséggel rendelhető. Óránként akár 6 hektáros teljesítményre is képes, kezelési sáv: 5,5 m. Csomagban RTK antennával és a hasznos üzemeltetéshez szükséges mennyiségű akkumulátorral szállítjuk, valamint egy felvételező kamerával, amivel megfigyelésekre alkalmas.

DJI Agras T30 mezőgazdasági drón

A mezőgazdasági drón család legnagyobb kapacitású tagja, óránként akár 16 hektár kezelhető terület. A gépkar dőlésszöge állítható, így ültetvénykezelésben kimagasló teljesítményt nyújt. A legfejlettebb szivattyúval és szelepekkel van felszerelve. Alkalmas precíziós feladatok ellátására a megfelelő előfelvételezés esetén. Csomagban RTK antennával és a hasznos üzemeltetéshez szükséges mennyiségű akkumulátorral szállítjuk, valamint egy felvételező kamerával, amivel megfigyelésekre alkalmas.

A drónok önmagukban csak eszközök, valódi értékeiket rendszerszinten tudjuk teljes mértékben kiaknázni. A hozzájuk tartozó akkumulátorok, az RTK pontosság növeléséhez szükséges antenna mind részei azoknak a csomagoknak melyeket a KITE Zrt. partnereinek kínál. Emellett a feldolgozó szoftverek és biztosítási ajánlatok is elérhetőek. A csomagok részei a beüzemelés és az alap kezelői oktatás. A felhasználókat segítik továbbá a képesítés megszerzésében és az egyéb bürokratikus akadályok leküzdésében. Fontos továbbá megemlíteni, hogy további szolgáltatásokat is igénybe tudnak venni a KITE Zrt. partnerei, mint a gyomfelvételezés, a kártevő területek megjelölése és hatóanyag kijuttatási tervek készítése. A szolgáltatások listája folyamatosan bővül.

Tekintse meg a csomagajánlatokat a KITE Zrt. weboldalán és keresse bizalommal a területileg illetékes alkatrész értékesítési menedzser kollégáinkat!

A cikk hasonló érdekességek mellett megtalálható az agrotrend.hu oldalon is!

Ajánló