KezdőlapAgrárvilágÁllatA földigiliszta nem a kerted ellensége

A földigiliszta nem a kerted ellensége

Talán csak a horgászok tudnak tiszta szívből örülni nekik, sokan inkább megijednek, ha földigilisztát találnak a kertjükben. Pedig a földigiliszta megjelenése csak azt bizonyítja, hogy jó minőségű az a bizonyos föld. Számos hasznos dolgot végeznek el, melyért hálás lehet a gazda. A jó hír, hogy előfordul bárhol, ahol a talaj és az éghajlat megfelelő számára.

A földigiliszta hasznossága

Rendkívül hasznosak a talaj számára, fellazítják azt, ami következtében könnyebb dolga van a kertésznek és az az ültetett növényeknek is. Sokkal egyszerűbben elvégezhetőek a földmunkák, az ásás, gereblyézés, csökken a talajművelésre fordított idő, mert nem annyira tömör a föld általuk. A növények gyökerei számára megkönnyítik a talajba hatolást. Ásásuk során oxigént juttatnak a földbe, ezzel levegőztetve azt. Továbbá rendszeres munkájukkal, ásásukkal, járataikkal segítik a vízelválasztást, felesleges vízlevezetést is.

Fontos helyük van a táplálékláncban is. Ürülékükben jótékony baktériumok, tápanyagok vannak, melyek szintén jót tesznek az adott földterületnek. Azaz növelik a föld szerves anyag tartalmát, serkentik a mikroorganizmus aktivitást.

Fotó: pixabay.com

Hol fordulnak elő legnagyobbrészt?

Kedvelik a természetes tápanyagokat, a komposztot, a humuszos földet, a meleg, nedves, akár agyagos talajt is, de még a szárazabb, homokos talajban is megélnek.

Ha van elég táplálék, nedvesség, akkor elégedettek. Táplálékuk különböző elkorhadt, elrothadt növényi részek, növényi maradékok, szerves anyag tartalmú föld, és olykor elhullott állatok teteme is. Ez további plusz, mely a nevük mellé pozitív dologként kerülhet, hiszen eltakarítanak minden felesleges, oda nem illő dolgot.

Mivel járatokat készítenek, gyakran oda is behúzzák a lehullott leveleket, növényi szárakat. Amit nem tudnak megenni, az a földben humusszá alakul.

Ellensége akad bőven

Természetes ellensége elég sok van, a sün, a vakond, a cickány, különböző madarak, a békák, teknősök, de százlábúak és a futóbogarak is felírhatóak erre a listára, nem beszélve a horgászokról. És a nagy földmunkákat sem kedveli, mert gyakran felszínre kerül aratás, ásás közben és már nem tud a járataiba lejutni, mielőtt a ragadozók megtalálnák. A különböző permetszereket sem bírja.

Tehát a földigiliszta nem az ellenséged, hanem a kerted barátja!

Ajánló