KezdőlapAgrárvilágSertéspestis fronton legalább 5 éves küzdelem vár a németekre

Sertéspestis fronton legalább 5 éves küzdelem vár a németekre

A kérdést úgy kell feltennünk magunknak: kibírja-e a magyar sertésszektor, ha a németek még ennyi ideig zárlat alatt maradnak? Ezeken az oldalakon egyre gyakrabban írok a sertéstartás nehéz helyzetéről. Legutóbb augusztus végén elemeztem az áresések hátterét. Most a német sertésszektor kilátásaival folytatom. Ezzel is azt szeretném jelezni, nagy teher számunkra, hogy hozzájuk kötjük árainkat. Ideje lenni változtatni.

A pigprogress.net számolt be arról, hogy a német szakértők szerint, az afrikai sertéspestis vírus még legalább 5 évig jelen lesz Németországban. A betegség éppen egy éve jelent meg az országban. Ennek kapcsán szólaltak meg az állatorvosok. A megállapítás mögött nyomós érvek vannak. Egyik ilyen az, hogy Lengyelország felől állandó a fertőzési nyomás. Szeptember második hetéig 82 új kitörést regisztráltak Lengyelországban, ennek éppen felét augusztus óta. Szóval a lengyel helyzet kezd tényleg kezelhetetlenné válni. Emiatt a németek nem olyan szerencsések, mint volt Csehország és Belgium, ahol egyetlen góc felszámolásával tudtak úrrá lenni a járványon. Németország három keleti tartományában már 2070 megbetegedést regisztráltak. A Kínával a regionalizációról szóló tárgyalások eddig minden eredmény nélkül zajlottak. Én úgy vélem, ez a továbbiakban is így marad.

Az 5 éves várakozásokat arra alapozzák, hogy Észtországban ennyi időre volt szükség a vírussal szembeni küzdelemben a győzelemig. A német hatóságok igen kemény harcot folytatnak a terjedés megállítása érdekében. Most éppen egy újabb kerítést emelnek a régi mögé néhány kilométerre. A kettő közötti folyosó teljesen levadászott lesz. A képhez tartozik, hogy közben a betegség irtja a vaddisznókat, így például Spree-Neisse/Oder-Spree, valamint Märkisch-Oderland területén már alig van észlelés.

Azóta, hogy júliusban három német kisgazdaságban házi sertésekben is megtalálták a vírust, az érintett területek termelői nehezen találnak vevőt állataikra. A hatóság ezért megtéríti nekik az ellenőrzéssel és a betegség megfigyelésével kapcsolatos költségeiket, és a távolabbi vágóhelyekre történő szállítás többletköltségét.

Szokásomhoz híven, most is hírt adok a német húsiparban zajló folyamatokról. Ezen a héten a már sokat emlegetett Tönnies orosz leányvállalatának eladásáról regélek. A legnagyobb német húsipari csoport ugyanis stratégia-váltásban van, és ennek részeként 290 millió dollárért megválik APK Don nevű sertéstenyésztő cégétől, telepeitől. A vevő a thai Charoen Pokphand Foods. Ők már jelen vannak az orosz piacon, a kilencedik legnagyobb sertéstenyésztők. Az APK Don a tizenegyedik. Fentiek fényében nem csodálkozunk a Tönnies lépésén, és a spanyol piac felé való elmozdulása is ésszerűnek tűnik.

Erste előrejelzések

  • Németországban a sertéspestis elleni összes fegyvert bevetik. Épülnek a kerítések, folyik az erőteljes levadászás, az üzemek védelme és telepi higiéniája pedig kiemelt ellenőrzés alatt van. Az ezeket kiegészítő anyagi térítések sem elegendőek azonban arra, hogy a sertésszektor leépülését megakadályozzák. A termelési kedv erős zuhanásban van. Ebben az állatvédelmi támadások, és szabályok, a piaci zárlat ugyanúgy szerepet játszik, mint a költségek erőteljes emelkedése.
  • A német sertésszektor leépülése várhatóan fel fog gyorsulni. Nem csak a sertéstartók száma és kibocsátása, hanem a feldolgozóipar is leépülés előtt áll. Nem véletlen, hogy a legnagyobb csoport Spanyolország felé mozdul el.
  • Kína az elkövetkező években a sertésállomány stabilizálására törekszik. Fontos céljuk hogy önellátási szintjük 95 százalék körül maradjon. A jelenlegi kocaállományi szint azt sugallja, hogy jövőre már határozottan emelkedni fog Kínában a sertésár. Az import oldalán egyértelműen túl vagyunk a csúcson. Ezután, ingadozásokkal ugyan, de mérséklődésre számíthatunk. Az idei év hátralévő hónapjaiban a termelés fent említett növekedése miatt az import csökkenésére számítunk. Ezt a jövő év első felében sertésár emelkedés és időszakos importbővülés követheti.
  • A kínai áresés elriasztja az oda exportálókat is. Ezzel is okolható, hogy az EU-ban ismét magasak a készletek, esnek az árak. Ráadásul az év első felében csaknem minden tagállamban nőtt a sertéshús termelése. A kivétel persze Németország. Elől a spanyolok, 5 százalékos bővüléssel. A második félévben az export gyengülésére és a költségek emelkedésére számítunk.
  • Sárga Vihar. Valami készül Kínában. Az elmúlt sok-sok hónap nagyon megviselte a szektort. Akár tömeges csődök is jöhetnek. Ezek pedig a világpiacot is meg tudják ingatni. (A Sárga Viharként emlegetett tatárjárás seregeinek túlnyomó többsége kínai harcos volt.)
  • Az USA-ban június közepén történelmi csúcsról fordultak le a sertésárak. Jelenleg 25 százalékkal alacsonyabbak annál.
  • Az Erste agrárszakértői úgy látják, hogy a koncentráció növekedése fel fog gyorsulni az európai sertés értékláncban. Harmadik országokból érkező befektetőkre számítunk, miközben az EU belső piaca mennyiségben lassan ugyan (évente 0,5-0,7%-kal), de tartósan zsugorodik, a nettó külkereskedelmi egyenleg romlik.
  • Az emelkedő költségek és alacsony sertésárak miatt a sertéstartók motivációi itthon is gyenge lábakon állnak. Ez további termelési és tulajdonosi koncentrálódáshoz vezet. A hatékonyság növelési és környezetgazdálkodási feltételeknek való egyidejű megfelelés kihívásainak még a pályázati nyertesek közül sem fog tud mindenki megfelelni.
  • A pályázók között komoly elbizonytalanodást tapasztalunk. A beruházási költségek megugrása, a sertésárak csökkenése sokakban ébreszt jogos kétséget.
  • A hazai sertésárak csökkenése az év végéhez közeledve meg fog állni, és megfordul. Erre továbbra is október folyamán számítunk.

Fórián Zoltán

vezető agrárszakértő

Erste Agrár Kompetencia Központ

Ajánló